BIST 10.909
DOLAR 32,18
EURO 34,90
ALTIN 2.467,13
HABER /  DÜNYA

İsrail Filistinlilere "kokarca sıvısı" sıktı

İsrail, Filistin'de göstericilere bomba attı ve plastik mermiyle müdahale etti. İsrail'in yeni silahı ise kokarca sıvısı!

Abone ol

Filistinli köylülerin duvara karşı şiddet içermeyen mücadeleleri tam hızla sürüyor. Batı Şeria'nın Ramallah yakınlarındaki Bileyn köylülerinin başlattığı mücadele 5. yılını geride bırakırken, mücadelenin 5. yıldönümünde gösterilere binden fazla kişi katıldı.

İsrail askerleri, köy etrafındaki çitlerin bir bölümünü yıkan göstericileri gözyaşartıcı bomba atarak, gerçek ve plastik mermiler kullanarak ve kokarca kokusu sıkarak dağıttı.

Bileyn'in yanı sıra Ramallah yakınlarındaki Naalin ile Beytüllahim'in El Masara köylerinde de duvar karşıtı gösteriler tüm hızıyla sürdü. Yüzlerce kişi atılan göz yaşartıcı bombalardan etkilenirken, Bileyn'deki gösterilerde 2, diğer yörelerdeki gösterilerde 10 kişi yaralandı.

Bileyn'deki gösterilerin 5. yılını geride bırakması nedeniyle, yüzlerce İsrailli sol eylemci, uluslararası eylemciler, basın mensupları, Bileyn köylüleriyle birlikte sabahın erken saatlerinden itibaren köy merkezinde toplandı. Öğle namazı sıralarında Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad da köye geldi ve toplu namaza katıldı.

Göstericilere ayrıca Yerel Yönetimlerden Sorumlu Bakan Dr. Halid El Kavasme, Sosyal İşler Bakanı Macide Masri, FKÖ Yürütme Kurulu üyelerinden Teysir Halid, İsrail Parlamentosunun Hadaş milletvekillerinden Dov Hanin, El Fetih Merkez Komite üyesi Dr. Nebil Şaath, Başkanlık Müşaviri Dr. Sabri Saydam, milletvekillerinden Mustafa Barguti, siyasi partilerden ve belediyelerden çok sayıda yetkili katıldı.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi üyeleri ve sempatizanları da partinin kuruluşunun 41. yıl dönümü nedeniyle, kırmızı bayrakları ile gösteride yer aldı.

Filistin Başbakanı Selam Feyyad, Bileyn köylülerinin direniş deneyimlerinin uluslararası çapta sempati kazandığını, İsrail içinde bile geniş bir destek bulduğunu söyledi. Feyyad, bu mücadele yönteminin giderek genişlediğini ve Filistin çapında, özellikle duvara ve Yahudi yerleşimlerine yakın yerlerdeki mücadelelere de örnek olduğunu ifade etti.

Feyyad, bu mücadelelerin, Filistin halkının şiddetten uzak, sivil mücadeleye destek verdiğinin de bir göstergesi olduğunu da dile getirdi.

El Fetih Merkez Komite üyesi Nebil Şaath da AA muhabirine Bileyn köylülerinin Filistin liderlerine önderlik ettiğini söyledi. Şaath, Bileyn köylülerinin şiddet içermeyen mücadelelerin tüm Filistinlilere rehber olduğunu ve bir sembol haline geldiğini ifade etti.

Göstericiler arasında çok sayıda İsrailli de yer aldı. Bunlardan Suriye kökenli bir Yahudi olan 51 yaşındaki Cemile Yaffit Bisa, "Ben kendime Arap Yahudisi diyorum" derken, duvara karşı sürdürülen bu mücadeleyi sağlıklı bulduğu için kendisinin de katıldığını belirtti.

GÖZYAŞARTICI BOMBA VE KOKARCA SIVISI

Bileyn köylüleri, Filistinli liderler, İsrailli ve uluslararası eylemciler, yapılan konuşma ve şenlikler sonrası köyün etrafındaki dikenli çite doğru, ellerinde Filistin bayrakları ile yürüyüş yaptı.

Göstericiler çit yakınına geldiğinde, çitin öte yanında İsrail askerlerini ve askeri araçlarını görmeyince, çitin üzerine çullandı. Çiti aşan onlarca gösterici, çitin yaklaşık 40 metrelik bölümünü yıktı. Bazı Filistinli gençler de İsrail askerlerinin boş olan çadır ve mevzilerinin bulunduğu alana girdi. Ancak, aniden ortaya çıkan askeri araçlar ve askerler, göstericileri dağıtmak üzere üzerlerine göz yaşartıcı bomba attı, kokarca kokusu sıvıları sıktı. Ayrıca ses bombaları da kullanıldı. Göz yaşartıcı bombalardan etkilenenler arasında Dr. Nebil Şaath ve bakanlardan Halid El Kavasme de yer aldı. Göstericileri püskürtmek için İsrail askerlerinin aynı anda 30'a yakın göz yaşartıcı bomba atan araçlar kullandığı da öne sürüldü.

Bileyn'deki saatler süren gösteride 2 kişi yaralanırken, bir kişinin ayağına göz yaşartıcı bomba isabet ettiği, bir diğerinin ise plastik kaplı mermilerle karnından yaralandığı öğrenildi.

İsrail Adalet Yüksek Mahkemesi, 2,5 yıl kadar önce, köylülerin itirazı üzerine duvar güzergahının değiştirilmesi kararına varmıştı. Geçen hafta, mahkemenin kararı doğrultusunda güzergahın değiştirilmesi için inşaat çalışmalarına başlanmıştı.

Bileyn Halk Direniş Komitesi üyelerinden Dr. Ratib Ebu Rahman, AA muhabirine "Bu 5 yıllık süre içinde birçok kazanımımız oldu. En azından duvar ve çitlerin güzergahının değiştirilmesini sağladık. Bu önemli. Ama yeterli değil. Hala topraklarımız üzerinde duvar var, hala yerleşimler var. Mücadelemiz sürecek" dedi.

Göstericiler akşam saatlerine kadar eylemlerini sürdürdü.

Bileyn'in yanı sıra duvar karşıtı eylemler Ramallah yakınındaki Naalin'de ve Nebi Salih'te, Beytüllahim'in güneyindeki El Masara'da da düzenlendi. Bu gösterilerde de toplam 10 kişinin atılan plastik kaplı mermilerle yaralandığı bildirildi. Eylemciler arasında bulunan bir İsveçlinin de ağzından yaralandığı bildirildi.