BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'İsrail Batı Şeria'daki Filistinlileri koruyamıyor'

Guardian'ın haberine göre AB'nin hazırladığı iki ayrı rapor yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarının son üç yılda üçe katlandığını gösteriyor.

Abone ol

İsrail, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarına "göz yumuyor."

Guardian gazetesinde Ian Traynor imzalı habere göre Avrupa Birliği'nin Kudüs ve Ramallah bürolarının hazırladığı iki ayrı rapor, son üç yılda yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarının üçe katlandığını gösteriyor.

Buna göre geçen yıl 411 saldırı düzenlendi, 2009'da bu rakam 132'ydi.

Raporlarda "yerleşimci şiddeti İsrail devleti için ciddi bir mesele haline gelmektedir, İsrail şimdiye dek Filistinli nüfusu etkin biçimde korumakta yetersiz kalmıştır." denildi.

Şubat ayında yayımlanan raporlara göre yerleşimci şiddetine ilişkin yapılan şikayetlerin yüzde 90'ından fazlası herhangi bir suçlama getirilmeden kapatıldı.

Raporlarda ayrıca İsrailli yetkililerin geçen Nisan ayına dek bildirilmiş 600 vakadan yüzde 92'sini çözememiş olmasının, yerleşimci şiddetini daha da teşvik ettiği vurgusu yapılıyor.

Habere göre korkutma ve yıldırma kampanyasında en çok Filistinli çiftçiler ve geçim kaynakları hedef alındı. Raporlarda buna örnek olarak Filistinlilere ait zeytin tarlaları ve bahçelerin tahrip edilmesi gösteriliyor.

Avrupa Birliği'nin raporları sistematik şekilde uygulanan ve giderek artan şiddetin yükünü çiftçilerin üstlenmek zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

Saldırıları düzenleyen kişilere ise Avrupa'ya seyahat yasağı getirilmesi öneriliyor.