BIST 10.617
DOLAR 32,25
EURO 35,04
ALTIN 2.487,15
HABER /  DÜNYA

İsrail askerinden kibar müdahale!

İsrail Mavi Marmara'da adeta katliam yaptı, ama İrlanda gemisine yaptıkları müdahale ise çok farklı oldu.

Abone ol

İsrail askerleri bu kez dersine sıkı çalıştı. 9 ölümlü Mavi Marmara baskınından sonra Gazze'ye yardım götüren İrlanda gemisine müdahale ederken oldukça kibar davrandılar.

Geceyarısını değil gündüz operasyon yapıldı. Ayrca helikopterle güverteye inilmedi, denizden gemiye çıkıldı.

Gazze'ye doğru İrlanda'dan yola çıkan yardım gemisi Rachel Corrie'ye İsrail hücumbotları müdahale etti. Müdahale sırasında herhangi bir çatışma yaşanmadı. İsrail askerleri daha sonra gemiye çıktı; gemide direniş olmadı. Askerler gemiyi Aşdod limanına çevirdi.

İsrail askeri sözcüsü, İsrail askerlerinin İrlanda'dan yola çıkan "Rachel Corrie" gemisine çıktığını söyledi. Sözcü, gemide arbede çıkmadığı belirtti.

Geminin rotasını Aşdod limanına çevirmelerinin ardından İsrailli bir Savunma Bakanlığı kaynağı, "gemide ne güç kullanıldığını ne de kurşun atıldığını" belirtti. Savunma yetkilisi, bu gemidekilerin askerlere zarar verme gibi bir planları olmadığını söyledi.

Bir İsrailli hükümet yetkilisi de Ynet haber sitesine gemide herhangi bir olay çıkmamasından ve İsrail ile İrlanda arasındaki önemli görüş farklılıklarına rağmen İrlanda hükümetinin konuya yaklaşımından duydukları memnuniyeti dile getirdi. İsrailli yetkili, İrlanda'nın Avrupa Birliği ülkeleri içinde İsrail'e en sert yaklaşan ülke olduğunu da hatırlattı.

Gemide hiç silah yok

İsrail radyosu da, gemiden Kudüs'e gönderilen ilk inceleme raporlarına göre gemide hiç silah bulunmadığını duyurdu. Radyo, gemide sadece, Hamas tarafından askeri amaçlar için kullanıldığı gerekçesiyle Gazze'ye sokulmasına izin verilmeyen 500 ton çimento bulunduğunu belirtti.

Gemi telsiz mesajlarıyla uyarıldı

Bu arada, İsrail donanması, gemiye çıkmadan önce Rachel Corrie'yi telsiz mesajlarıyla uyardı. İsrail ordu sözcülüğü, gemiye uyarıların "Burası İsrail donanması" anonsuyla yapıldığını belirterek, geminin, donanmanın ablukası altındaki bölgeye doğru yaklaştığı ikazında bulunulduğunu ve "Gazze bölgesi, deniz trafiğine tamamen kapalıdır. İsrail hükümeti, Gazze Şeridi'ndeki sivil halka insani yardımların iletilmesine destek vermekte ve sizi Aşdod limanına girmeye davet etmektedir" denildiğini aktardı.

Ordu sözcülüğünün açıklamasında, gemidekilere yardım malzemelerinin, idarelerin kuralları doğrultusunda, kendilerinin gözetimi altında, resmi kara geçiş noktaları kullanılarak yapılacağı belirtilerek, ondan sonra da gelinen limana geri dönülebileceğinin bildirildiği de kaydedildi.

Askerler geminin yolunu kesmişti

"Özgür Gazze Hareketi" örgütünden Greta Berlin, "Rachel Corrie gemisi mürettebatı ve yardım gönüllüleriyle telsizin irtibatımız, İsrail devlet radyosundan gelen bilgiyle yanlış verildi. Güverteye komandolar çıkmadı. Sadece İsrail askeri gemilerince Rachel Corrie'nin yolu kesildi" dedi.

Gazze'ye yardım götüren, İrlanda gemisi Rachel Corrie'nin bugün bölgeye ulaşması bekleniyordu. Yardımı organize eden "Özgür Gazze" hareketi, geminin hiçbir limanda durmayıp, doğrudan Gazze'ye gideceğini söylemişti.

Direnmeyeceğini daha önceden açıklayan İrlandalı yardım gemisi Rachel Corrie'nin sözcüsü, müdahale sırasında yaşananların "Türk gemisindeki korkunç teröre benzemediğini" söyledi.

Rachel Corrie

İrlanda'dan yola çıkan, 1200 tonluk "Rachel Corrie" gemisinde İrlanda ve Malezyalı 11 yolcu bulunuyor. Merkezi Kıbrıs Rum kesiminde bulunan "Özgür Gazze Hareketi"nin sponsorluğunda Gazze'ye yardım götüren gemide ayrıca 9 kişilik mürettebat yer alıyor.

Adını, 2003'te İsrail buldozerleri altında can veren Amerikalı Filistin dostundan alan geminin yolcuları arasında 1976 Nobel barış ödüllü İrlandalı Mairead Corrigan da bulunuyor.

Gazze'ye giden yardım konvoyuna katılmak üzere mayıs ortasında İrlanda'nın Dundalk Limanından demir alan gemi, 31 Mayısta İsrail'in saldırısına uğrayan yardım filosunu, bazı teknik aksaklıklar nedeniyle geriden takip etmek zorunda kalmıştı.