BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İsrail Afrikalılara ülkeden ayrılma 'baskısı yapıyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in 7000 Eritreli ve Sudanlıyı hukuksuz bir biçimde ülkeyi terk etmeye zorladığını açıkladı.

Abone ol

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in 7000 Eritreli ve Sudanlıyı hukuksuz bir biçimde ülkeyi terk etmeye zorladığını açıkladı.

Örgütün konuyla ilgili yayınladığı raporda bu kişilerin adil ve etkili iltica işlemlerine erişiminin kısıtlandığı ve hukuksuz biçimde gözaltında tutulduklarını belirtildi.

İsrail, yasadışı göçmenler ve mültecilerle ilgili politikalarının uluslararası hukuka uygun olduğunu söylüyor.

İsrail söz konusu Afrikalıların sığınmacı olmadığını, bu kişilerin İsrail'i, iş bulabilecekleri, bölgedeki en yakın kalkınmış ülke olması nedeniyle cazip bir istikamet olarak gören, yani ekonomik nedenlerle bu ülkeye gelen göçmenler olduğunu belirtiyor.

Eritreliler ve Sudanlılar İsrail'e, 2006 yılında Mısır'ın Sina Yarımadası üzerinden kitlesel olarak gelmeye başladı.

Kasım 2012'ya kadar yaklaşık 37 bin Eritreli ve 14 bin Sudanlı ülkeye giriş yaptı.

'İltica başvurularının yüzde 100'e yakın reddediliyor'

HRW, geçen sekiz yılda İsrail yönetiminin Eritrelileri ve Sudanlıları ülkeyi terk etmelerini konusunda teşvik etmek için çeşitli tedbirleri devreye soktuğunu belirtiyor.

Örgüte göre bunlar arasında, 'süresiz gözaltı, İsrail'in iltica sistemine erişimde çıkarılan engeller, Eritrelilerin ve Sudanlıların iltica başvurularının yüzde 99.9'unun reddi, çalışma hakkıyla ilgili belirsiz politikalar ve sağlık hizmetlerine erişiminin ciddi bir biçimde kısıtlanması' var.

Eylül 2013'te İsrail'de Yargıtay, ülkeye yasa dışı giriş yapanların süresiz gözaltına alınabilmesini öngören 2012 tarihli yasa değişikliğini hukuka aykırı bulmuştu.

Bunun üzerine İsrail parlamentosu, Kasım ayında hayata geçirdiği yeni bir yasa değişikliğiyle, 'ülkeye sızanlar' için Negev çölünün ücra bir noktasında bu kişiler için bir merkez kurdu.

Bunun ardından yüzlerce Eritreli ve Sudanlının bu merkeze bildirimde bulunmaları istendi.

HRW'ye göre bu merkezdeki yaşam şartları keyfi tutuklamalarla ilgili uluslararası yasaları ihlal ediyor.

İsrailli yetkililerse bu kişilerin gözaltında olmadığını çünkü merkezden bir seferde birkaç saatliğine ayrılabildiklerini söylüyor.

Bununla birlikte günde üç kez bildirimde bulunmaları ve geceyi merkezde geçirmeleri gerekiyor.

Buradan ayrılmalarının yoluysa ya bir mülteci olarak kabul edilmelerinden ya da ülkeyi terk etmelerinden geçiyor.

Şubat 2013'te İsrail, ciddi oranda Eritreli ve Sudanlının iltica başvurusunda bulunmasına izin verdi.

Ancak HRW, yetkililerin 'gözaltındakilerin' sadece 450'den biraz fazla başvurusunun incelendiğini ve başvurulara ret oranının hemen hemen yüzde 100 olduğunu söylüyor.

İsrail eleştirileri kabul etmiyor

HRW'nin mültecilerle ilgili kıdemli araştırmacılarından, raporun yazarı Gerry Simpson, korunma talep eden insanların köşeye sıkıştırıldığını sonra gönüllü olarak ülkeyi terk ettiklerinin belirtildiğini söylerek İsrail'i eleştirdi.

Simpson, Eritreli ve Sudanlıların günlerini çöllerdeki merkezlerde geçirmek veya tutuklanmak veyahut da evlerine gönderilmeye zorlanmakla karşı karşıya olduklarını söylüyor.

İsrail ise rapora karşı yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "İsrail, sınırları içerisine giren illegal göçmenleri, BM'nin mültecilerle ilgili anlaşması dahil, uluslararası hukuka uygun olarak davranmaktadır."

İsrail, bu kişilerin mülteci statüsü kazanmak için yasal başvuru yapma hakları olduğunu söyledi.

Açıklamada bu kişilerin sınır dışı edilmediğini, ülkeden ayrılmayı tercih edenlerin bunu kendi özgür iradeleriyle yaptığını belirtildi.