BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İspanyol yargıç Garzon: Mücadele edeceğim

Bazı avukatları yasa dışı olarak dinlettiği gerekçesiyle 11 yıl meslekten men cezası alan ünlü İspanyol yargıç Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyor.

Abone ol

İspanyol yargıç Baltasar Garzon Yüksek Mahkeme'nin temyiz hakkı vermemesine rağmen, bazı avukatları yasa dışı olarak dinlettiği gerekçesiyle 11 yıl meslekten men cezası aldığı karara karşı savaşacağını söyledi.

Garzon yazılı açıklamasında haklarının sistematik olarak "ihlal edildiğini" söyledi. Garzon'un Anayasa Mahkemesi'nde başvurabileceği, sonuç alamaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde gidebileceği belirtiliyor.

Madrid'de yüzlerce kişi Garzon'a destek yürüyüşü yaptı.

Ülkenin en ünlü yargıcı olan ve eski Şili diktatörü Augusto Pinochet'nin tutuklanması için verdiği mücadeleyle tanınan Garzon hakkında açılmış iki dava daha var.

Yüksek Mahkeme, Garzon'u dün ihaleler karşılığında iktidardaki muhafazakar Halk Partisi'nden siyasetçilere rüşvet verdiği iddia edilen zanlılarla avukatları arasındaki konuşmaları yasa dışı olarak dinletme emri vermekten suçlu bulmuştu.

Diğer davalar

Garzon ayrı bir davada, 2008'de Franco dönemindeki kayıp kişileri soruşturma emri vererek yetkilerini aşmakla da suçlanıyor.

Bu talebin 1977'de General Franco döneminde işlenen suçlar için çıkarılan affın hükümleriyle çeliştiği belirtiliyor.

1936-39 dönemindeki iç savaş ve bunu izleyen Franco döneminde 114 bin kişi kaybolmuştu.

Yargıç Garzon, hiçbir affın insanlığa karşı işlenen suçları kapsayamayacağını söylüyor.

56 yaşındaki Garzon hakkında İspanya'nın en büyük bankası Santander'in Yönetim Kurulu Başkanı Emilio Botin aleyhindeki bir soruşturmayı kapattırdığı için de üçüncü bir dava açılmış durumda.

Garzon'un bunun karşılığında bu bankanın sponsor olduğu New York'taki bir kursa katılmak için para aldığı öne sürülüyor. Bu davanın ilk duruşması için henüz tarih belirlenmiş değil.