BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.401,55
HABER /  GÜNCEL

İspanya'da yeni kemer sıkma önlemleri

İspanya Başbakanı Mariano Mariano Rajoy bugün Parlamento'da bütçe açığını kapamaya yönelik yeni kemer sıkma önlemlerini açıklayacak. Madenciler de kesintileri protesto için Madrid'de gövde gösterisi yapmaya hazırlanıyor.

Abone ol

İspanya Başbakanı Mariano Mariano Rajoy bugün Parlamento'da bütçe açığını kapamaya yönelik yeni kemer sıkma önlemlerini açıklayacak.

Önlemler kapsamında Katma Değer Vergisi'nin yükseltilmesi ve sosyal güvenlik ödeneklerinde kısıntıya gidilmesi bekleniyor.

Euro bölgesi maliye bakanları zor durumdaki İspanya bankalarına ilk aşamada 30 milyar Euro kredi verileceğini açıklamıştı.

Ayrıca İspanya'ya bütçe hedeflerini tutturması için verilen süre bir yıl uzatılmıştı.

Kemer sıkma önlemleri bu yardımların karşılığı olarak uygulanacak.

Uzmanlar, Avrupalı liderlerin İspanya'dan bütçe açığının kapatılmasını sağlayacak tutarlı bir plan beklediklerini söylüyor.

Rajoy Cumartesi günü işsizliğin yüzde 24'e çıktığı ülkede yeni kemer sıkma önlemlerinin yolda olduğu uyarısında bulunmuştu.

Bütçeden sorumlu bakan Cristobal Montoro da KDV artışı planları konusunda "KDV'yi ödemesi gerekenler daha fazla ödeseydi bu kadar artırmak zorunda kalmazdık" dedi.

Madencilerin gövde gösterisi

Bu arada, İspanyol madenciler, bu sektöre yönelik teşviklerin kısılmasını protesto için Madrid'de eylem yapmaya hazırlanıyor. Sendikalar, eyleme 25 bin kişinin katılmasını hedeflediklerini söylüyor.

Ülkenin kuzeyinde kömür madenlerinde çalışan işçilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıkmıştı. Bu bölgeden çok sayıda madencinin yüzlerce kilometre yürüyerek eylem için Madrid'e geldiği belirtiliyor.

Kömürcülük sektörüne yönelik teşvikler 301 milyon Euro'dan 111 milyon Euro'ya indirilmişti.

Sendikalar bu kesintilerin 30 bin kişiyi işsiz bırakabileceğini ve sektöre ağır darbe vuracağını söylüyor.

Hükümet ise küçük ve kâr getirmeyen bir sektöre orantısız bir şekilde yüksek teşvikler ödendiğini savunuyor.