BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

İspanya, tarihiyle yüzleşiyor

İspanya, 1936-1979 yılları arasında ülkeyi yöneten diktatör Franco dönemini sorguluyor

Abone ol

İspanya hükümeti, 1936-1979 yılları arasında ülkeyi yöneten diktatör General Francisco Franco rejimi ve iç savaş kurbanlarına ahlaki tazminat isteme hakkı tanınacağını açıkladı.

İspanya hükümeti tarafından kabul edilen ve “Tarihsel Anılar” olarak adlandırılan yasa tasarısı gereği, parlamento içinde kurulacak bir komisyon, İspanya'da Franco rejimi ve iç savaş (1936-1939) kurbanlarını belirleyecek.

Franco rejimi ve iç savaş sırasında şiddete ve tacize mağdur kalanların, öldürülenlerin, hapse atılanların ve sürgüne gönderilenlerin haklarının tanınmasını sağlayacak yasa tasarısı, İspanya'nın tarihiyle yüzleşmesi olarak yorumlanıyor.

Yasa tasarısı gereğince Franco rejimi ve iç savaş sırasında öldürülüp, yakılarak toplu gizli mezarlara gömülenlerin kimliklerinin ortaya çıkartılıp, o döneme ait arşivlerin açılması öngörülüyor.
Mağdurlara verilecek tazminat ve emeklilik harcamalarıyla birlikte yeni yasanın toplam maliyetinin 69 milyon Avro'yu bulacağı ifade edildi.

Sosyalist hükümetin kabul ettiği yasayla ayrıca, kamu ve devlet kurumlarında Franco rejimine ait tüm simgelere yasaklama getirilirken, özel kurumlara da bu simgeleri kaldırması tavsiye ediliyor.

İspanya Parlamentosu'nda, hükümete dışarıdan destek veren komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partileri, “Franco rejimini yeteri kadar cezalandırmadığı”, ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) ise “hiçbir işe yaramadığı” gerekçesiyle yasayı eleştirdi.