BIST 10.273
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.410,27
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İsmet İnönü'nün defterleri sergide

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Pembe Köşk'te düzenlenen İsmet İnönü Defterlerle Bir Yaşam konulu serginin açılışına katıldı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Türkiye, geçmişin birikimlerini çok iyi değerlendirerek geleceğe sağlıklı ve tutarlı adımlarla ilerlemek zorundadır'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Pembe Köşk'te düzenlenen ''İsmet İnönü Defterlerle Bir Yaşam'' konulu fotoğraf ve belgeler sergisinin açılışına katıldı.

Serginin açılışı öncesinde İsmet İnönü'nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, Pembe Köşk'ü Kılıçdaroğlu'na gezdirerek sergiye ilişkin bilgi verdi.

Daha sonra, serginin açılışı dolayısıyla düzenlenen törene geçildi.

Toker, burada yaptığı konuşmada, sergide yer alan ve babasına ait özel eşyalar, notlar ve yazılara ilişkin bilgi verdi.

Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Demirel de kendisinin yazdığı İsmet İnönü'nün notlarından derlediği iki ciltlik ''Defterler'' adlı kitabından alıntılar yaptı. Demirel, ''İsmet İnönü küçük notlar bırakmış ama burada büyük bir hazine var'' dedi.

Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu da İsmet İnönü'nün izlediği dış politika hakkında bilgiler verdi.

Loğoğlu, İsmet İnönü'nün, Cumhuriyet tarihinde çok önemli bir yeri olmasına karşın kendisi hakkında fazla araştırma yapılmamasını eleştirerek, ''İsmet İnönü ile bugünkü durumu tam olarak anlamak için, bugünkü iktidarın bakış açısıyla o gün bir Türkiye yönetilseydi, bugün ülke nerede olurdu acaba bunu anlamak lazım'' diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU

Konuşmaların ardından gazetecilerin sergiye ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, çok anlamlı bir yerde bulunduklarını söyledi.

İsmet İnönü'nün, Cumhuriyet'i kurarken yaşadığı bir mekanda olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Köşk'ün her yeri tarih kokuyor. Bugün burada iki değerli insan sunuş yaptılar. İsmet İnönü'nün uzun yıllar tuttuğu cep defterinden Cumhuriyet tarihinin bilinmeyen ama bir tarihçi için çok önemli olan defterlerinin ayrıntıları kısmen sunuldu. Faruk Loğoğlu da İnönü'nün dış politikasını bugüne taşıyarak bir sunuş yaptı. İkisi de çok güzeldi. Geldiğimiz nokta şu: Türkiye, geçmişin birikimlerini çok iyi değerlendirerek geleceğe sağlıklı ve tutarlı adımlarla ilerlemek zorundadır. Burada o kararlılığı gördük, katılanlarda o kararlılığı gördük.''

Kılıçdaroğlu, kendisinin bir not defteri olup olmadığı yönündeki soru üzerine de öğrenciliğinde bir cep defterinin bulunduğunu ancak daha sonra not tutmadığını söyledi.

Herkesin bu tarz notlar tutması gerektiğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, bunun da ileride anıların yazılması için büyük katkı sunacağını kaydetti.

Açılış törenine, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, İnönü'nün torunu ve CHP Genel Sekreter Yardımcısı Gülsüm Bilgehan, CHP Genel Başkan yardımcıları ve bazı milletvekilleri ile davetliler katıldı.