BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İslam düşmanı mahkemede dilini yuttu

“Fitne” adlı belgesel filmiyle İslam dünyasında büyük infiale yol açan Hollandalı politikacı Geert Wilders mahkemede sus pus oldu.

Abone ol

Kuran-ı Kerim’e hakaret ettiği “Fitne” adlı belgesel filmiyle İslam dünyasında büyük infiale yol açan Hollandalı politikacı Geert Wilders, Müslümanlara karşı toplumda kin ve nefretin oluşmasına yol açtığı suçlamasıyla ikinci kez hakim karşısında çıktı.

Müslümanlara karşı toplumda kin ve nefretin oluşmasına yol açtığı gerekçesiyle geçen yıl hakkında dava açılan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) Lideri Geert Wilders'in mahkemesi başladı. Amsterdam'da hakim karşısına çıkan Wilders'ı ünlü avukat Bram Moszkowicz'in savunuyor. Hollanda'da kurulmakta olan sağ azınlık hükümetine dışarıdan vereceği destek nedeniyle siyasette kilit bir konuma gelen Wilders, İslam'ın faşist bir din olduğunu söylemiş ve Kuran'ı Hitler'in Kavgam adlı kitabına benzetmişti.

Çektiği 'Fitne' isimli filmle de Kuran'ı aşağılayan ve Müslümanları, 'nefret dolu' olarak nitelediği Kuran'ın sayfalarını yırtmaya çağırmıştı. Suçlu bulunması halinde Wilders 1 yıl hapis veya 10 bin dolar para cezasına çarptırılabilir. Birkaç hafta sürmesi beklenen mahkemede, kararın 2 Kasım'da alınması bekleniyor.

SUSMA HAKKINI KULLANDI

Wilders duruşmada iki dakikalık bir konuşma yaptı ve ardından susma hakkını kullandı. Üç kez ara verilen duruşmanın ikinci bölümünde Moszkowicz, mahkemenin taraflı bir görünüme sahip olduğunu ileri sürdü. Mahkeme heyetinin müvekkiline dönük tavrını eleştiren Moszkowicz, reddi hakim talebinde bulundu.

Duruşmada ikinci kez söz alan Wilders ise, Hollanda'da düşünce özgürlüğü için mücadele verdiğini savundu. Partisine oy veren seçmenleri kastederek, kendisiyle beraber 1,5 milyon kişinin yargılandığını ileri süren Wilders, tıpkı avukatı gibi mahkemeyi kabul etmediğini dile getirdi. Söylenmesi gereken her şeyi söylediğini ve sarf ettiği sözleri geri alma niyeti olmadığını kaydeden Wilders, düşünce özgürlüğünün yargılandığını savundu.

Geert Wilders, yargılamanın usulüne ilişkin yapılan duruşmada, Amsterdam Mahkemesi'nin kendisini yargılama yetkisine sahip olmadığını savunmuştu. Wilders, Lahey'de ikamet ettiği için mahkemesinin bu şehirde olması gerektiğini öne sürmüştü. Ancak mahkeme heyeti, Müslümanlara karşı yaptığı açıklamalar ve bu söylemi destekleyecek şekilde çektiği 'Fitne'nin ülke genelini kapsadığını belirterek bu isteği reddetmişti. Müslüman ülkelerden göçe son verilmesi için kampanya yürüten Wilders, Hollanda'da yeni cami inşasına yasak getirilmesini istiyor. Başörtüsü vergisi konmasını öneriyor. Hollanda'nın İslamlaşmasına karşı mücadele verdiğini iddia ediyor.