BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.414,49
HABER /  GÜNCEL

İşkenceciden şaşırtan savunma

Ebu Garip Cezaevi'nde işkence ile suçlanan ABD'li asker Charles Graner, askeri mahkemede savcının delil olarak gösterdiği fotoğrafa ilginç bir savunma yaptı.

Abone ol

Irak’ta Ebu Garib cezaevindeki işkence skandalının en tanınmış yüzlerinden biri olan ABD’li asker Charles Graner’ın askeri mahkemedeki yargılanmasına başlandı.

İşkence fotoğraflarının birçoğunda görülen Graner, hakkındaki suçlamaları reddetti. Graner’ın avukatları delil olarak mahkemeye sunulan Iraklı tutukluların piramid şeklinde dizildiği fotoğraflara “Bu işkence mi” diyerek ilginç bir savunma getirdi.

Irak’ta Ebu Garib cezaevinde tutuklulara kötü muamele ve işkence yapıldığını gösteren fotoğrafların birçoğunda görülen ABD’li asker Charles Graner’ın yargılanmasına başlandı.

‘SADECE EMİRLERE UYDUM’

ABD’nin Teksas eyaletinde askeri mahkemenin karşısına çıkan Graner, tutuklulara kötü muamele ettiği suçlamalarını reddederek, sadece emirleri yerine getirdiğini savundu.

Savcılar ise Graner’ın Iraklı tutukluları çırılçıplak soyarak üst üste yığdığı fotoğrafları mahkemede delil olarak sundu. Ancak Graner’ın avukatlarının bu fotoğraflara yaklaşımı ilginçti. Savunma avukatları, ABD’de pekçok spor karşılaşmasında amigoların benzer insan piramitleri oluşturduğunu söyledi ve “bu işkence mi?” diye sordu.

Avukatları Graner’ın bunu sadece Iraklı tutuklulurı kontrol altında tutmak için yaptığını da ifade etti.

Mahkemeye tanık olarak çağrılan ve Graner’ın emrinde görev yapan bir başka asker ise Charles Graner’ı birçok defa Iraklı tutukluları bayıltıncaya kadar döverken gördüğünü söyledi.

17,5 YIL HAPİS CEZASI VERİLEBİLİR

Graner’ın, gözaltındaki Iraklı erkekleri cinsel ilişki taklidi yapmaya zorladığı da belirtiliyor. Yargılanmasının bir hafta sürmesi beklenen Graner suçlu bulunması halinde 17,5 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

Ebu Garib cezaevinde görev yapan ve daha önce benzer suçlamalarla yargılanan 7 askerden dördü suçlamaları kabul etmiş ve hapis cezasına çarptırılmıştı.

NTV