BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.402,08
HABER /  EKONOMİ

IŞİD'ın işgali Kürt petrolüne yaradı

Musul'u işgal ederek Bağdat yönetimini zayıflatan IŞİD saldırıları, Kürt petrolünün dış piyasalarda işine yaradı.

Abone ol

Daha önce Bağdat yönetimiyle bölgedeki petrolün yurtdışına satışı konusunda ihtilaf halinde Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin elindeki kartlar güçlendi. Erbil'de yayımlanan Rudaw gazetesinin haberine göre, Irak'taki olaylar nedeniyle Kürtler'in bölge petrolündeki pazarlık gücü "muazzam biçimde" arttı. Gazete, Kuzey Irak'tan Ceyhan'a aktarılan ve burada tankerlere yüklenen petrolün, Avusturya ve Hindistan'daki alıcılara satılmaya başlandığını yazdı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimini, halen günlük 100-150 bin varil olan petrol sevkiyatını yıl sonuna kadar 500 bin varile çıkarmayı hedefliyor.

Kürtler Erdoğan 'ın tutumundan memnun

Türkiye'ye petrol akışının aralıksız devam ettiğini vurgulayan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani de Anadolu Ajansı'na (AA) yaptığı açıklamada, "Türkiye hükümetinin ve özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumunu çok değerli buluyoruz. Yaptığımız anlaşma, hem Kürdistan bölgesi hem de Türkiye vatandaşlarının yararınadır. Her iki taraf da bundan kazançlıdır. Türkiye enerji konusunda birçok ihtiyacını karşılamış olacak" dedi. Barzani, petrol sevkiyatına, Irak anayasasının kendilerine verdiği haklar çerçevesinde başladıklarını söyledi.