BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,67
ALTIN 2.407,43
HABER /  GÜNCEL

IŞİD'e hava operasyonunda 'onlarca sivil öldü'

Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi, ABD öncülüğündeki koalisyonun Birmahle köyünün vurduğunu ve en az 50 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Koalisyondan henüz bir açıklama gelmedi.

Abone ol

Aktivistler, ABD öncülüğünde IŞİD'e (Irak İam İslam Devleti) yönelik Suriye'ye yapılan hava saldırısında 50'den fazla sivilin öldüğünü belirtti.

Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi adlı İngiltere merkezli grup, Cuma günü yapılan hava operasyonunda Suriye'nin kuzeyindeki Birmahle köyünün vurulduğunu; hala bazı kişilerin enkaz altında bulunduğunu açıkladı.

Söz konusu hava operasyonu henüz IŞİD karşıtı koalisyon tarafından teyit edilmedi.

Gözlemevi, geçen Nisan ayında bir açıklama yaparak, ABD öncülüğündeki hava operasyonlarının en az 1,922'si IŞİD militanı olmak üzere 2,000 kişiyi öldürdüğünü kaydetmişti.

AFP haber ajansına konuşan Gözlemevi'nin başkanı Rami Abdurrahman, Halep'in Birmahle köyüne yapulan hava saldırılarda "52 sivilin öldürüldüğünü" söyledi.

Abdurrahman, ölenlerin yedisinin çocuk olduğunu ve 13 kişinin ise kimliklerinin hala belirlenemediğini ifade etti.

Köyün, IŞİD ile Kürt güçlerin çatıştığı cepheye yakın olduğu belirtiliyor.

Nisan 2013'te kurulan IŞİD, daha sonra Irak'ta El Kaide örgütünden kopmuştu.

El Kaide'nin dahi arasına mesafe koyduğu örgüt, zamanla Suriye'de hükümet güçleri ile savaşan ve Irak'ta kazanımlar elde eden başlıca cihatçı örgütlerden birine dönüştü.

Ebu Bekir El Bağdadi 10 Haziran'da Musul'u ele geçirmelerinin ardından "halifeliğini" ilan etmiş ve IŞİD'in adını "İslam Devleti" olarak değiştirdiğini duyurmuştu.

ABD öncülüğünde kurulan IŞİD karşıtı koalisyon, geçen yıl Ağustos ayında örgüte yönelik Suriye ve Irak'ta hava operasyonları başlatmıştı.