BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.410,05
HABER /  DÜNYA

IŞİD Türkiye'ye petrol satıyor iddiası

Bild gazetesi IŞİD'in tankerlerle Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelere satıldığı iddiasını yeniden gündeme taşıdı.

Abone ol

Koalisyon güçlerinin Suriye 'de IŞİD kontrolündeki rafinerileri vurduğu haberini veren gazete , günde 300 ile 500 varil arasında petrol satışı yapan IŞİD'in, 1.5-2.3 milyon euro arasında gelir elde etiğini yazdı. 

Gazete, IŞİD'in çıkartılan petrolü tankerlerle Irak'ın Anbar kenti üzerinden Ürdün'e, Kuzey Irak Kürt Bölgesi üzerinden İran'a, Musul üzerinden de Türkiye 'ye sattığını öne sürdü. Gazetenin iddiasına göre, IŞİD petrolünün alıcıları arasında Suriye içerisindeki kimi gruplar, Irak Kürt bölgesindeki bazı gruplar ile Suriye yönetimi de bulunuyor. 

IŞİD petrolünün varil fiyatının 25 ile 60 dolar arasında değiştiğini, normal fiyatı 100 dolar civarında olan petrole bu nedenle kolayca alıcı bulunduğunu yazan gazete, Katar düşünce kuruluşu Brookings Doha Center'dan Uzman Luay al-Khateeb'e dayanarak bir başka iddiayı daha gündeme taşıdı. Luay al-Khateeb'in iddiasına göre IŞİD militanları Irak'tan tarihi eserleri Türkiye'ye sokarak yüzlerce milyon Euro'ya satıyor. Haberde IŞİD'in petrol ve tarihi eser dışında rehineler, fidye ve kadın ticareti üzerinden gelir elde ettiğine de dikkat çekiliyor.