BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,24
HABER /  DÜNYA

IŞİD son dakika Ramadi düştü büyük şok

IŞİD'den gelen son dakika haberler gözlerin yeniden Irak'ı dönmesine sebep oldu. Ramadi düştü kritik önemdeki kent IŞİD'in eline geçti. Ramadi halkı kaçıyor.

Abone ol

RAMADİ düştü dünya bir kez daha IŞİD şoku yaşıyor. Irak askeri yine kaçtı halk Ramadi'yi terkediyor. İşte Ramadi'de yaşanan son dakika gelişmeler.

Irak'ta hükümet güçlerinin mevzilerini terk etmesinden sonra Ramadi'nin İslam Devleti'nin eline düştüğü açıklandı. Günler süren yoğun mücadeleden sonra polis ve asker kaotik halde geri çekildi.

Başbakan Haydar el Abadi şehre Şii milisler göndereceğini söyleyerek askerlere mevzilerinden ayrılmamalarını emretti. Irak hükümeti askeri operasyonun ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava desteğine sahip olacağını da söylemişti. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak'a aralarında omuzdan fırlatılan roketlerin de bulunduğu ağır silah yardımı yapacaklarını söyledi.


RAMADİ NERESİ NEDEN ÖNEMLİ?
ramadi-haritasi.jpg
Ramadi Irak'ta en büyük eyaleti olan Anbar'ın merkezi ve Bağdat'ın sadece 112 km batısında. Sünni nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı ve Ramadi'nin de içinde yer aldığı Anbar bölgesinde Bağdat'tan Suriye'ye kadar uzanan geniş bir alanı kaplıyor. Bölge, Irak'ı Suriye ve Ürdün'e bağlayan kilit güzergahın da üzerinde.

IŞİD : ELE GEÇİRDİK
Bağdat yönetiminin son aylardaki en büyük yenilgisi IŞİD tarafından “Hilafetin askerleri, 8’inci Tugayı bastıktan sonra, Allah’ın izniyle Ramadi’yi temizledi. Enbar operasyon odası, bir tank birliği ve füze rampaları kontrolümüzde” açıklamasıyla duyuruldu.

 

AFP’ye konuşan Enbarlı yetkili Muhammed Heymur da operasyon odasının tahliye edildiğini belirtti ve Ramadi’nin IŞİD’in kontrolüne girdiğini doğruladı.

İBADİ’DEN DİRENİŞ ÇAĞRISI

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin, Şii güçlerden oluşan Haşdi Şabi’ye Enbar vilayetini IŞİD’ten kurtarmak için kente girme talimatı verdiği bildirildi.

İbadi, kentte kalan Irak güçlerine ve Bağdat yanlısı aşiretlerin milislerine de IŞİD’in daha fazla ilerlemesini engellemek için mevzilerini terk etmeme çağrısı yaptı.

Sünni nüfusun yoğun olarak yaşadığı Ramadi’de, önceki gün kent merkezinin IŞİD’in eline geçtiği iddia edilmiş ancak İbadi bu iddiaları yalanlamıştı.

 

KATLİAM İDDİASI
AA’ya konuşan Enbar Vilayet Meclisi Başkan Yardımcısı Falih el-İsavi de Ramadi’de IŞİD’in aralarında sivillerin de olduğu 503 kişiyi infaz ettiğini söyledi.

Öte yandan Uluslararası Göç Örgütü (IOM) son iki günde Ramadi’den 8 bin kişinin kaçtığını açıkladı. IOM’dan yapılan açıklamada, “Tahminen 1296 aile (7776 birey) evinden oldu ve bu sayı artıyor” dendi. Yerinden edilen aileler doğudaki Amriyat el-Felluce’ye gittiler ama henüz bu insanların Fırat Nehri’ni geçerek Bağdat vilayeti sınırlarına girmelerine izin verilmediği bildirildi.