BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Irkçı Wilders şimdi hesap verecek

İslam ve yabancı karşıtı tutumuyla tanınan aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders'in yargılanmasına dün başlandı.

Abone ol

Dünkü duruşmaya katılan Wilders'in, Amsterdam'daki mahkemenin hakkında soruşturma başlatılması yönünde verdiği karara karşı, 'ülkenin fikir özgürlüğü yasasına' dayanarak üst mahkemeye yaptığı itiraz reddedilmişti.

Amsterdam savcılığı da ilk kararında 'fikir özgürlüğü' yasasını Wilders lehine kullanmıştı. Wilders, büyük üzüntü duyduğunu ifade ettiği kararın 'siyasi kaygılarla' verildiğini öne sürdü ve internet sitesinde, 'düşünce ve ifade özgürlüğüne tehdit oluşturan durumun, sonunda kendisinin beraatıyla sonuçlanacağından emin olduğunu' belirtti.

Wilders hakkında, yönetimini yaptığı İslam karşıtı 'Fitne' filmi başta olmak üzere, Müslümanlar ve Kur'an-ı Kerim hakkındaki açıklamaları dolayısıyla geçen yıllarda çok sayıda suç duyurusunda bulunuldu. Wilders, 'İslam'ı Nazizm'e benzetmiş ve İslam dininin faşizmle özdeş olduğunu ve Hitler'in 'Mein Kampf: Kavgam' kitabının Kur'an-ı Kerim'i andırdığını öne sürüyordu. Mahkemede dünkü ilk duruşma, sadece davalı ve davacı tarafların tanıklarını mahkemeye sunması ve celsenin ileri tarihe alınması üzerine yapıldı. Wilders'in aşırı sağcı Özgürlük Partisi, 2011 mayısındaki genel seçimde Hollanda parlamentosunda en büyük parti olmayı hedefliyor.