BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.416,57
HABER /  DÜNYA

İranlı milisler Suriye'den çekilsin

Suriye Muhalifler ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, barış görüşmeleri için şartlarını sıraladı

Abone ol
SMDK Başkanı Carba, Cenevre 2 toplantısına katılmak için toplantının belirli bir zaman dilimiyle sınırlandırılmasını ve ülkedeki tüm yabancı güçlerin çekilmesini şart koştu.

Suriye Muhalifler ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, Cenevre'de ikincisi yapılması planlanan toplantıya katılacaklarını ancak bunun için bazı temel şartların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

SMDK Başkanı El-Carba, BM 68. Genel Kurul çalışmaları sırasında yaptığı görüşmeler hakkında New York'ta basın toplantısı düzenledi. 

Cenevre’de yapılması öngörülen görüşmelerde Suriye'de demokrasiye geçiş hedefinin açıkca ifade edilmesi gerektiğini kaydeden El-Carba, "Yoksa bu toplantı sadece birilerinin istediği üzerine rejim ile görüşmemiz şeklinde olmamalı" dedi. El-Carba, şöyle konuştu:

İRANLI MİLİSLER ÇEKİLSİN

"Öncelikle zaman konusunda açık bir tarihin belirlenmesi gerekiyor. Görüşmelere başlamadan önce açıkca bizim taleplerimiz, ülkedeki tüm yabancı güç ve gruplar sınır ötesine çekilmeli. Bize karşı savaşan Hizbullah, İranlı milisler, Iraklı milisler ile diğer tüm güçlerin ülkeden çekilmesini istiyoruz. Uluslararası toplumun bize garanti vermesini istiyoruz."

Tüm dünyadan Suriye halkını maruz kaldığı katliamdan korumak için sorumluluğu olduğunu göstermesini istediklerini kaydeden El-Carba, BM Genel Kurulu kapsamında geldiği New York'ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakdar İbrahimi, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İngiltere Dışişleri Bakanı Willaim Hague, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Arap Birliği ülkeleri ve diğer bir çok farklı ülke dışişleri bakanı ve temsilcisileri ile bir araya geldiklerini aktardı.

İNSANİ YARDIM KORİDORU İSTİYORUZ

Görüşmelerde, Suriye'de iki ana bölgede insani yardım koridoru oluşturulmasını gündeme getirdiklerini belirten El-Carba, "İnsani yardım koridorunun oluşturulmasını istiyoruz. Çünkü bu alanlar kuşatma altında ve elektrik, su, ilaç, gıda yok" dedi. 

Suriye'de kimyasal silahlarının yok edilmesinin Suriye halkının acısını dindirmeyeceğine dikati çektiklerini anlatan El-Carba, bundan dolayı ülkede devam eden savaşın bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.

Cenevre'de yapılması planlanan konferansa katılacaklarını ancak konferansın rejimle diyalog üzerine olmaması gerektiğini belirten El-Carba, görüşmelerin açık bir şekilde ülkede demokrasiye geçişle ilgili olduğunu ve bunun açıkça teyid edilmesi gerektiğini dile getirdi. Cenevre 2 toplantısının başarıya ulaşması için kesin bir zaman diliminin de belirlenmesi gerektiğini kaydeden El-Carba, İran, Irak ve Hizbullah milislerinin ülkeyi acilen terketmesini istedi.

Şam'ın kenar mahallelerinin kuşatma altında olduğunu, halkın elektrik, su, gıda ve ilaca ulaşamadığını belirten El-Carba, BM Genel Sekreteri'nin bu kuşatmayı kaldırmak için kişisel olarak çabasının gerektiğini bildirdi.

AŞIRI UÇLARA KARŞIYIZ

SMDK Başkanı Ahmet El-Carba, son dönemde Suriye'de artan radikaller ve aşırı uçlarla ilgili endişeler konusuna da değinerek kendilerinin her türlü radikal unsurlara karşı olduklarını açıkladı.

Toplantıda bir gazetecinin sorusu üzerine ülkede her türlü radikal ve aşırılığa karşı olduklarını yenileyen El-Carba, "Biz her türlü aşırılık ve radikal unsurlara karşıyız. İçimizde aşırı kimse yok demiyorum, ancak var olanlarla mücadele edebilmemizin yolu uluslararası toplumun bize daha fazla destek olmasıyla mümkün" dedi ve kendilerine destek sağlanmaması durumunda aşırılıkları kontrol altında tutmalarının mümkün olmadığını belirtti.

El-Carba, BM Kimyasal silahları inceleme heyetinin ülkenin 7 farklı bölgesinde bu silahların kullanımıyla ilgili inceleme başlatmasından da "memnuniyet duyacaklarını" ifade etti.

SMDK Başkanı, "Başkan Obama ile görüştünüz mü?" sorusuna ise "Hayır" yanıtını verdi.

TASARIYI 7. MADDE ALTINDA GÖRMEK İSTERDİK

BM'de Rusya ve ABD'nin üzerinde anlaşmaya vardığı belirtilen karar tasarısını memnuniyetle karşıladıklarını anlatan El-Carba, "Tasarıyı BM Güvenlik Konseyi'nin 7. maddesinin altında görmeyi isterdik. Ancak bu olmadı. Bundan fazlasını isterdik'' diyerek "bunun büyük bir eksiklik" olduğunu ifade etti.

ABD ve İran arasındaki ilişkilerle ilgili olarak ise yeni görüşmelerle farklı bir atmosferin olduğunu belirten El-Carba, "Ancak bizim beklentimiz, İran'ın Beşşar Esed gibi insanlığa karşı suç işleyen birini desteklemekten vazgeçmesidir" dedi.