BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,05
ALTIN 2.307,45
HABER /  DÜNYA

İranlı Kasım Süleymani iddiası meğer o pilotu...

RUS savaş uçağının pilotunu 'öldüğü' iddia edilen İranlı komutan Kasım Süleymani kurtarmış. İddia İran gazetelerine yansıdı. Olaya dair ayrıntılar da verildi.

Abone ol

SURİYE'de çatışmalarda öldüğü iddia edilen İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Kuvvetleri Komutanı General Kasım Süleymani'nin hayatta olduğu ve Rus uçağının pilotunu kurtarma operasyonunu yönettiği iddia edildi.
 
İran basınına konuşan General Kasım Süleymani'ye yakın bir subay, Kudüs Kuvvetleri Komutanı'nın Suriye'de savaştığını açıkladı. Lazkiye bölgesinde görev yapan Suriyeli subaylardan biri de, Rus pilotun kurtarıldığı operasyonun ayrıntılarını şöyle anlattı;

"Rus bombardıman uçağı düştükten sonra olay yerine gönderilen Rus helikopterleri, Özgür Suriye Ordusu militanları ve Türkmenler tarafından saldırıya uğradı.

‘OPERASYONU KASIM SÜLEYMANİ YÖNETTİ' 

Rus pilotun derhal kurtarılması için operasyon planlayan General Süleymani ise, Rus mevkidaşlarıyla bağlantı kurarak özel birliğin oluşturulduğunu ve kurtarma operasyonuna hazır olduğunu bildirdi. Birlik titiz bir eğitimden geçen ve bölgeyi mükemmel şekilde bilen Lübnan merkezli Hizbullah hareketinin üyeleri ile Suriyeli askerlerden oluştu. Süleymani ise operasyonu bizzat kendisi yönetti. Rus savaş uçakları da havadan destek verdi.

RUS PİLOT GPS İLE BULUNDU

Rus pilotun bulunduğu yer, üniformasında bulunan GPS sistemi sayesinde uydu tarafından, Suriye ordusuyla militanlar arasındaki cepheye 6 kilometre mesafede tespit edildi.

General Süleymani'nin komutanlığında 6 Hizbullah ve 18 Suriye özel tim askeri cepheye yaklaştığında Rus savaş uçak ve helikopterleri militanlara yönelik yoğun bombardımana başladı.

Tüm sığınakları imha edildiği için bu bölgede bulunan militanlar kaçmak zorunda kaldı. Böylece Süleymani'nin yönetimindeki özel time olumlu koşullar sağlandı"

‘PUTİN OPERASYONU UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE İZLEDİ' 

Operasyona ilişkin bilgiler aynı zamanda Kremlin'e de iletiyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, operasyonu uydudan alınan görüntüler sayesinde takip etti. Pilotu kurtarma operasyonu 2 saat içinde tamamlandı.

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

İran'ın esrarengiz generali Kasım Süleymani Ortadoğu'da nerede olay varsa orada. Son olarak Yemen'de ortaya çıkmıştı, bir süredir ise Suriye savaşında boy gösteriyor. Irak'taki esrarengiz IŞİD operasyonlarında da onun parmağı olduğu söylenmişti. Peki İran'ın ortadoğudaki kılıcı olarak nitelenen Kasım Süleymani kimdir?

ABD'li bir yetkili Kasım Süleymani'ye şöyle tanımlıyor 'Acımasızlığı ve etkisi herkesi dehşete düşürür. O hem her yerdedir hem hiçbir yerde değildir'. 

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin belgelerine göre Kasım Süleymani, İran’ın Irak ve Suriye başta olmak üzere bölgedeki her türlü politikasını formüle eden ve hayata geçiren kişi. Kasım Süleymani arada hiçbir kişi ya da birim olmadan, doğrudan doğruya İran devlet örgütlenmesinin en tepesinde bulunan dini lider Hamaney’e bağlıydı.

HEM HER YERDE HEM HİÇBİR YERDE

Süleymanı için 'ortadoğuyu parmağında çeviren adam' tanımlaması yapılıyor. ABD'li yetkililerd ve onu tanıyanların yorumları da hayli ilginç. The Guardian’a konuşan kıdemli bir Amerikalı yetkili, Süleymani’yi tanımlarken “Acımasızlığı ve etkisi herkesi dehşete düşürür. O hem her yerdedir hem hiçbir yerde değildir” ifadelerini kullanıyor.

DOĞRUDAN HAMANEY'E BAĞLI

İRAN'da başbakanı bile by-pass edebilecek gücü sahip olan Kasım Süleymani doğrudan Hamaney'e bağlı.

İlkokul mezunu inşaat işçisi olan Kasım Süleymani 1997 yılında Kudüs Gücü komutanlığını getirildi. O günden bu yana da Kasım Süleymani'nin hem bölgede hem ülkesindeki etkinliği zirveye taşındı.