BIST 10.636
DOLAR 32,26
EURO 35,05
ALTIN 2.427,82
HABER /  GÜNCEL

İran'la ilgili Ankara'dan ders alınmalı

İran'la Batı arasındaki gerilim sürerken Uluslararası Kriz Grubu Batılı ülkelere Türkiye örneği ile mesaj verdi.

Abone ol

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu, uluslararası toplumun İran nükleer krizine yaklaşım konusunda Ankara'dan ders alması gerektiğini söyledi.

"Türkiye güven krizini çözemez ama uluslararası toplum Ankara'nın tezlerini test ederek bir yarar sağlayabilir." Bu ifadeler, Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu'nun raporundan...

İran'la nükleer müzakerelerin yeniden başlaması tartışılırken, Uluslararası Kriz Grubu'ndan dikkat çekici bir rapor geldi.

"Ağır sularda İran'ın nükleer programı, savaş riski ve Türkiye'den dersler" başlıklı yazıda Ankara'nın İran konusundaki adımlarının önemine dikkat çekiliyor:

"Türkiye, İran ile ABD arasındaki 30 yıllık güven krizini çözemez. Ancak yepyeni bir zihniyete acilen ihtiyaç duyan uluslararası camia, İran konusunda Ankara'nın varsayımlarını test ederek bir yarar sağlayabilir."

Raporda, İran'la askeri çatışma olasılığı artarken, müzakerelerin bir çıkış yolu olabileceği mesajı veriliyor, "Batı, zorlu yaptırımlarının İran'ı uzlaşmaya zorlayacağını ümit ediyor, ancak İran'ın ani ve sert bir tepki göstermesi de olası" deniyor.

Uluslararası Kriz Grubu, Türkiye'nin çözüm için "doğrudan diyalog kurmak" gerektiğine olan inancına ve küçük adımların bir sonuç getirmeyeceği düşüncesine vurgu yapıyor.

Raporda, "Nükleer müzakereler başarısız olursa ne olur?" sorusu da yer alıyor.

Kriz grubunun Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Robert Malley'nin sözleri dikkat çekici:

"Eğer seçim, başarısını kestirmenin güç olduğu yaptırımlarla sonuçlarının tahayyül edilmesi korkunç askeri bir müdahale arasında ise bu bir seçim değildir. Bu, korkunç bir başarısızlıktır."