BIST 10.471
DOLAR 32,82
EURO 35,20
ALTIN 2.453,22
HABER /  DÜNYA

İranı zorlayan tasarı

İran'a, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması yönünde tasarı sunuldu.

Abone ol

İran'a, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini 31 ağustosa kadar durdurması için süre veren bir karar tasarısı, BM Güvenlik Konseyi'ne sunuldu. İran ise aleyhinde bir karar çıkması halinde batının paketini kabul etmeyeceğini duyurdu.

ABD'nin BM Daimi temsilcisi Büyükelçi John Bolton metnin, zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulması yönündeki daha önce uluslararası topluluk tarafından yapılan çağrılara uygun biçimde İran'ı zorlayıcı bir karar tasarısı olduğunu belirtti.

Bolton, ''Tahran'ın buna uymaması durumunda BM Güvenlik Konseyi, yaptırımları gözönüne alacak'' dedi.

Çin, ABD, Fransa, İngiltere ve Rusya'nın oluşturduğu beş daimi üye ile Almanya'nın büyükelçilerinin üzerinde anlaştıkları karar tasarısının, konseyde oya sunulması planlanıyordu.

Ancak tasarı oylamaya sunulmadan, üye ülkeler başkentlerine danışmak istediklerini bildirmişlerdi.

İran'ın nükleer çalışmaları

Tahran yönetimi 9 ocakta, nükleer yakıt çalışmalarına geri döndüğünü açıklamıştı.

İran'ın nükleer yakıt çalışmalarına geri dönmesinin ardından ABD, AB ve İsrail sert tepki göstermiş ve İran'ın geri adım atmaya yanaşmaması üzerine, İran dosyası 4 şubatta BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edilmişti.

Ancak bu gelişme de Tahran'a geri adım attırmaya yetmedi. İran yönetimi 14 şubatta uranyum zenginleştirme çalışmalarına geri döndüğünü duyurmuştu.

12 nisanda da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer santrallerde yakıt için ihtiyaç duyulan uranyumu zenginleştirmeyi başardıklarını ve dünyadaki nükleer ülkeler kulübüne girdiklerini açıklamıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya, İran'dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması talebinin yanı sıra bazı teşvikleri de içeren öneri paketini 6 haziranda sunmuş, Tahran yönetimi öneriye 22 ağustosa kadar yanıt vereceğini açıklamıştı.