BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,35
HABER /  DÜNYA

İran'dan idamlara sert tepki! Bedeli ödetilecek

İRAN yönetimi, Suudi Arabistan'ın Şii din adamlarından Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesine çeşitli düzeylerde sert tepki gösterdi.

Abone ol

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Bakanlık Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, Nemr'in idamını şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Ensari, "Suudi Arabistan yönetiminin terörist hareketleri destekleyen bir politika izlediğini ve kendisini eleştirenleri idam ettiğini" iddia ederek, "Bu kısır ve sorumsuz politikanın sonuçları faillerine dönecek ve Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek" dedi.

"BÖLGEDEKİ GÜVENLİK SORUNLARI ARTACAK"

 Yarı resmi Tasnim haber ajansına göre, Nemr'in idamı sonrası Buşehr Eyaletindeki İdari Konsey Toplantısı'nda konuşan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, "Nemr'in idamının bölgedeki güvenlik sorunlarını artıracağını" söyledi. 

Laricani, Suudi Arabistan'ın Nemr'i idam etmekle bir girdap oluşturduğunu savunarak, "Suudi rejiminin Nemr'in şehadetiyle meydana gelecek girdaptan kurtulabileceğini olası görmüyorum" dedi.

"SONUÇLARI AĞIR OLACAK"

İran Meclisi Dış Politika ve Milli Güvenlik Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi de Nemr'in idamını kınayarak, "Nemr'in katledilmesinin sonuçları Suudi yetkililer için çok ağır olacak" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistanlı din adamının idam edilmesine İran'ın önde gelen din adamlarından da sert tepkiler geldi. Uzmanlar Meclisi üyelerinden Ayetullah Ahmed Hatemi, işlenen cinayetin Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi'nin yok olması ile sonuçlanacağını iddia ederek, "Suud rejimi bu cinayet için ağır bedel ödeyecek" dedi.

Uzmanlar Meclisi üyelerinden Ayetullah Hasan Memduhi ise "Suud hanedanı bu girişimle kendini yok edecek adımlar atıyor ve kendini ortadan kaldıracak hareketlerin oluşmasına zemin hazırlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan yönetimi, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam edildiğini açıklamıştı. 

KRAL ABDULLAH'A MEKTUP YAZILMIŞTI

Ülkenin tanınmış Şii din adamlarından Nemr, 2011 yılında Bahreyn'deki gösterilerle eş zamanlı Katif kentinde düzenlenen rejim karşıtı protestoların ardından 2012 yılında "protestolara teşvik etmek, fitne çıkarmak, güvenlik güçlerine direnmek, ateş açmaya çalışmak" gibi suçlamalarla gözaltına alınmıştı.

Nemr, gözaltına alınacağı sırada kaçmaya çalışırken yaralı olarak yakalanmış, 2013 yılında da yargılanmaya başlamıştı. 15 Ekim 2014'te idama mahkum edilen Nemr'in idam edilmemesi için Tahran yönetimi bir çok kez Suudi Arabistanlı yetkililere çağrıda bulunmuştu.

 İran'da Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani, 25 Ekim 2015'te Suudi Arabistan'ın önceki Kralı Abdullah bin Abdülaziz Al Suud’a mektup yazarak Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in idam cezasının iptal edilmesini talep etmişti.