BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.435,14
HABER /  GÜNCEL

İran'dan Avrupa'ya büyük yaptırım!

Tahran yönetimi, AB'nin İran'a yönelik yaptırımlar listesine petrolü de eklemesine misilleme olarak İngiltere ve Fransa'ya ham petrol ihracatının durdurulduğunu duyurdu.

Abone ol

İran haber ajanslarının Petrol Bakanlığı Sözcülüğüne dayandırdıkları habere göre karar Avrupa Birliği'nin Temmuz ayından itibaren İran petrolüne getirdiği yasağa misilleme olarak alındı.

Dışişleri ve Petrol bakanlıklarının kararına göre, artık İngiliz ve Fransız petrol şirketlerine ham petrol ve petrol ürünleri satılmayacak.

Sözcü Ali Rıza Nikzad Rahbar, İran'ın petrolünü satacak yeni müşteriler bulacağını söyledi.

Tahran yönetimi, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Portekiz'in Tahran Büyükelçilerini 15 Şubat'ta Dışişleri Bakanlığına davet etmiş ve AB'nin İran'dan petrol alımını yasaklayan kararını gözden geçirmelerini istemişti.

AB, İran'a yönelik yaptırımlar listesine petrolü de eklemiş ve 1 Temmuz'dan itibaren bu ülkeden ham petrol ithalatını durdurma kararı almıştı.

Bölge muhabirleri, İran'ın kararının, fiilen çok büyük bir etkisinin olmasının beklenmediği yorumunu yaptı.

Fransa geçen yıl petrolünün sadece yüzde 3'ünü İran'dan satın almıştı.

İngiltere'nin satın aldığı miktarın ise çok daha az olduğu belirtiliyor.

AB, İran'a yönelik yaptırımları nükleer silah geliştirmeye çalıştığı gerekçesiyle artırmıştı.

İran nükleer programının tamamen elektrik enerjisi üretme amaçlı olduğunu söylerken bazı Batılı ülkeler Tahran'ın gizlice nükleer silah geliştirmeye çalıştığını düşünüyor.