BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

İrandan ABye vize çıktı

Tahran'a gelmek isteyen AB Yüksek Temsilcisi Solana'nın talebi kabul edildi.

Abone ol

İran, 5 artı 1 ülkelerinin nükleer programa ilişkin önerisini iletmek üzere Tahran'a gelmek isteyen AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın ziyaret talebini kabul etti.

Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın İran'a vereceği öneri paketine ilişkin sorular üzerine, İran'ın bu ülkelere daha önce bir öneri paketi ilettiğini anımsattı.

Muhataplarının önerilerini ilgiyle karşıladığını, bundan da mutluluk duyduklarını söyleyen Mutteki, "Bizim önerimize olumlu yanıt vermeleri, müzakereler için zemin hazırlayacak ve bizim de onların taleplerini incelememiz için ortam oluşturacak" diye konuştu.

ÖNERİ PAKETİNİ İLETECEK

AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın, 5 artı 1 ülkelerinin öneri paketini iletmek üzere İran'a gelmek için talepte bulunduğunu belirten Mutteki, Solana'nın bu talebinin kabul edildiğini bildirdi.

Mutteki, Solana'nın Tahran'a ne zaman geleceğine ilişkinse tarih vermedi. BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya, hassas nükleer faaliyetleri nedeniyle konseyin aldığı 3 yaptırım kararını da dikkate almayan Tahran yönetimine son bir öneride bulunmaya hazırlanıyor.

İRAN NÜKLEER PROGRAMI SÜRDÜRECEK

Batılı ülkelerin uranyum zenginleştirme programını askıya alması talebini de kabul etmeyen İran, barışçıl olduğunu ifade ettiği nükleer programı sürdüreceğini belirtiyor.

İran, altılı ülkelerden önce hareket ederek, henüz karşı taraftan bir öneri almadan geçen hafta, "dünya meselelerine ilişkin kendi önerisini" sunmuştu.

BUSH'UN ORTA DOĞU GEZİSİ

ABD Başkanı George Bush'un son Orta Doğu gezisine de değinen Mutteki, "son altı ayda Başkan Bush'un bölgeye 2, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın ise 15 kez" geldiğine dikkat çekti.

"Ziyaretlerin asıl hedefinin, bölge ülkeleri arasında ihtilaf çıkarmak, Lübnan'daki istikrarsızlığı artırmak ve siyonist rejime destek vermek" olduğunu söyleyen Mutteki, şöyle konuştu:

"Bu ziyaretler, İsrail'in çok zor durumda olduğunu gösteriyor. Zaten şu anda siyonist rejim düşmek üzere. Bu destekler ona bir katkı sağlamaz. Üstelik kendi içinde de birçok sorunla karşı karşıya. Bölge halkının nefreti de günden güne artıyor."