BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.509,19
HABER /  GÜNCEL

'İran'daki Afgan mülteciler tacize uğruyor'

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) İran'ı, Afgan mültecilere yönelik yükümlülüklerini yerine getirmemek ve mültecileri tacizden koruyamamakla suçladı.

Abone ol

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) İran'ı, Afgan mültecilere yönelik yükümlülüklerini yerine getirmemek ve mültecileri tacizden koruyamamakla suçladı.

Bugün yayımlanan raporda binlerce Afganın, oturma izni verilip verilmeyeceği konusunda mahkemeye çıkarılmadan, ani kararlarla sınır dışı edildiği kaydedildi.

Örgüt, İran'da, Afgan mültecilerin fiziki tacize uğraması, sağlıksız ve insanlık dışı koşullarda alıkonması, zorla çalıştırılması ve aile bireylerinin birbirlerinden koparılması gibi ihlaller görüldüğünü bildirdi.

Her yıl binlerce Afganistan vatandaşı yasa dışı yollardan İran'a gidiyor. Halen İran'da 2,4 milyon Afgan yaşıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, raporunda, "İranlı yetkililer son yıllarda, Afganistan'daki durum kötüleştiğinde bile, Afganların iltica ya da göçmenlik başvurusunda bulunabilecekleri hukuki koşullara kısıtlamalar getirdi." dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Orta Doğu bölümünden Joe Stork, "İran, binlerce kişiyi geriye, gerçek ve büyük tehlikelerin yaşandığı Afganistan'a gönderiyor. Oysa İran, bu insanları süpürüp Afganistan sınırının ötesine atmak yerine, mültecilerin başvurularına kulak vermekle yükümlü" dedi.

İran İçişleri Bakanı ise, ülkede yaşayan Afganların üçte ikisinin kaçak göçmen olduğunu bildirdi.

İran hükümeti geçen yıl, 31 vilayetten üçünde yaşayan Afgan göçmenlerin oturma izinlerine kısıtlamalar getiren bir yasa çıkarmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kasım ayında geçici oturma izniyle İran'da kalan 300 bin Afgana, ülkeyi terketmeleri gerektiğinin bildirildiğini, ancak henüz bu planın uygulanmadığını kaydetti.

Örgüt, İran hükümetinin uygulamaları yüzünden çok sayıda resmi belgesiz Afgan çocuğunun okula gidemediğini, mülteci olarak adlandırılan göçmenlerin de çok az parayla ve tehlikeli işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, İran'da yabancı karşıtlığının arttığına da dikkat çekilerek Afgan nüfusun fiziki şiddet tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği belirtildi.