BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,76
ALTIN 2.410,04
HABER /  GÜNCEL

İran ve ABD 'görüşme' haberini yalanladı

Hem İran, hem de ABD, iki ülkenin İran'ın nükleer programı hakkında görüşmeyi kabul ettiğine dair New York Times gazetesinde çıkan bir haberi yalanladı.

Abone ol

İran, Amerika Birleşik Devletleri'yle nükleer programı hakkında görüşmeyi kabul ettiğine dair New York Times gazetesinde çıkan bir haberi yalanladı.

İran Dışişleri Bakanı Ali Akbar Salehi "Amerika'yla herhangi bir görüşmemiz veya müzakeremiz bulunmamaktadır." dedi.

New York Times'da yayınlanan haberi ABD de yalanlamıştı.

Anonim yetkililere dayanarak yazıldığı belirtilen haber, İran'ın ilk defa bu konuda doğrudan görüşmeyi kabul ettiğini; ama bunun 6 Kasım'daki Başkanlık seçimlerinden önce yapılmayacağını öne sürmüştü.

Beyaz Saray yaptığı açıklamada İran'la görüşmekten kaçınmayacağını, ama şu anda ortada böyle bir plan olmadığını belirtti.

İlerleme yok

İran Dışişleri Bakanı Salehi gazetecilere yaptığı açıklamada "Nükleer program görüşmeleri P5+1 ülkeleriyle devam ediyor. Bunun dışında Amerika Birleşik Devletleri'yle görüşmelerimiz bulunmamaktadır." dedi.

İngiltere, Amerika, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya'dan oluşan P5+1 grubu ile İran arasındaki görüşmeler tıkanmış durumda.

ABD Milli Güvenlik Konseyi sözcüsü Tommy Vietor yaptığı yazılı açıklamada ülkesinin ve İran'ın "Başkanlık seçimlerinden sonra doğrudan veya herhangi bir şekilde görüşme masasına oturacağı" iddialarının gerçekleri yansıtmadığını belirtti.

Kendisi açıklamasında ayrıca "Diplomatik çözüm bulmak için çalışıyoruz. Karşılıklı görüşmelere açık olduğumuzu baştan söylemiştik." dedi.

New York Times'ın yayınladığı haber, Amerika Birleşik Devletleri'yle İran'ın doğrudan görüşmelere "prensipte" anlaştığını iddia etmişti.

Nükleer programı hakkında İran üzerinde baskı uygulamak isteyen batılı ülkeler gittikçe daha ağır yaptırımlara başvuruyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde seçim tarihine yaklaşıldıkça, dış politikada İran en çok tartışılan ülke oldu.

Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi aday Mitt Romney Pazartesi günü yapılacak üçüncü ve son münazarada dış politikayı konuşacak.

Romney, İran konusunda Obama'nın fazla yumuşak davrandığını düşünüyor.

İran'a ait nükleer tesislerin ABD veya İsrail tarafından yakın tarihte bombalanmasına karşı olan Obama, İran'ın nükleer bomba yapmasını engellemek istediğini söylemişti.

Vietor, "Başkan, İran'ın nükleer bomba inşa etmesini engelleyeceğini söylemişti. Biz de bu yönde ne gerekiyorsa yapmak zorundayız. Bunun mesuliyeti İranlılara ait – yoksa ağır yaptırımlar ve artan baskıyla karşı karşıya kalmaya devam edecekler." dedi.