BIST 10.674
DOLAR 32,18
EURO 34,93
ALTIN 2.423,46
HABER /  DÜNYA

İran ordusu Kuzey Iraka girdi

İran ordusuna bağlı güçlerin dün Irak sınırında bulunan Novzang'da PKK'yla çatıştığı belirtildi.

Abone ol

AFP'ye konuşan PKK kaynakları, Irak'ın kuzeyindeki "Novzang" bölgesine giren İran birliklerinin, PKK'nın bu ülkedeki kolu olan PEJAK'la 1 saat çatıştığını belirtti

İran ordusuna bağlı güçlerin dün Irak sınırını geçerek PKK'yla çatıştığı belirtildi.

AFP'ye konuşan PKK kaynakları, İran ordu birliklerinin dün sabah sınırı geçerek Irak'ın kuzeyindeki "Novzang" bölgesine girdiğini bildirdi.

Aynı kaynaklar, İran birliklerinin, PKK'nın İran'daki kolu olan PEJAK'la Irak sınırları içinde yaklaşık bir saat kadar çatıştığını kaydetti. PKK kaynakları, İran ordu güçlerinin çatışmanın ardından sınırdan tekrar geçerek kendi bölgelerine döndüklerini söyledi. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yetkilisi Mustafa Seyid Kader ise İran ordu güçlerinin dün "İran sınırındaki bir PKK kampına saldırdığını" belirtti, ancak İran ordusunun sınırı geçmediğini savundu.

'Türkiye ile İran anlaştı'
AFP haberinde, İran'ın, PKK'ya karşı savaşmak için Türkiye'yle özel bir anlaşması olduğunu, buna karşın Türkiye'nin de İran'a "Halkın Mücahitleri" örgütü mensuplarına karşı mücadele sözü verdiğini yazdı.

AFP'nin haberinde, PKK'nın İran kolu olan PEJAK'ın 1990'ların sonunda kurulduğu belirtildi. Haberde, PEJAK'ın, 2003 yılında Irak'ın ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerince işgalinin ardından silahlarını Amerikan ordusuna teslim ettiği ve böylece etkisiz hale getirildiği hatırlatıldı. Haberde, son bir yıldır ise Irak topraklarından İran'a sızan PEJAK militanlarının İran birlikleriyle çarpıştığı kaydedildi.

'PKK'ya karşı işbirliği üst düzeyde'
İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Perviz Davudi, Türkiye ve İran'ın PKK'nın faaliyetlerini durdurmak için "yüksek düzeyde işbirliği" içinde olduklarını söyledi. Dünya Ekonomik Forumu için geldiği İstanbul'da Milliyet'in sorularını yanıtlayan Davudi, PKK'nın "bazı yabancı güçler tarafından desteklendiğini" ifade ederek, "PKK, bundan dolayı güçleniyor ve bölgede faaliyetlerini sürdürebiliyor" dedi. Davudi şunları söyledi:

PKK'YA KESİNLİKLE KARŞIYIZ:
"PKK her şeyden önce terörist bir grup, hem bölgeye hem de Kürt halkına zarar veriyor. İran devletinin PKK'ya karşı tutumu açık ve nettir, İran, PKK'ya kesinlikle karşı. İran ve Türkiye, PKK'ya karşı mücadelede çok iyi ilişkiler içinde bulunuyor."

IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ:
"İşgalci kuvvetler tarafından Irak'ın parçalanması için ortaya birtakım nedenler ve kanıtlar konuyor, ancak İran buna kesinlikle karşı. Irak'ın bütünlüğü hem Irak halkı, hem de bölge halkı için çok önemli."

TÜRKİYE'YLE İLİŞKİLERİMİZ ÇOK İYİ:
"Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler şu anda çok iyi ve çok yüksek düzeyde. Her iki ülke de bölgede çok fazla kaynağa sahip. Her iki ülkeden mühendislik firmaları, diğerinde faaliyet gösteriyor. Ulaştırma, enerji, elektrik santralları, baraj, inşaat gibi pek çok alanda işbirliği söz konusu."

TİCARET HACMİ ARTIRILMALI:
"(İkili) Ticari ilişkiler çerçevesinde ticaret hacminin daha yüksek düzeylere ulaştırılması gerekiyor. Türkiye, Avrupa'yla komşuluğu ve ulaşım açısından çok avantaja sahip. Her iki ülkede de enerji, sanayi ve mühendislik konularında özel sektörün çalışmalarına destek verilmesi gerek."

Kaynak: Milliyet Gazetesi