BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,83
ALTIN 2.418,11
HABER /  DÜNYA

İran nükleer programı ile ilgili görüşmeler konusunda kararlı

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, İran’ın nükleer programı ile ilgili görüşmeleri sürdürmeye kararlı olduklar...

Abone ol

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, İran’ın nükleer programı ile ilgili görüşmeleri sürdürmeye kararlı olduklarını söyledi.
İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Müzakereci Said Celili, İran Konsolosluğu’nda basın toplantısı düzenledi. İran’ın nükleer programı görüşmelerini sürdürmeye kararlı olduklarını belirtti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile dün nükleer görüşmeler konusunda ayrıntılar üzerinde görüşme fırsatı bulduklarını belirten Celili, “Yeni öneriler üzerinde çalışmamız üzerinde anlaştık. Görüşmelerimizin devem etmesi kararını aldık. İran’ın barışçıl olarak uranyum zenginleştirme hakkının tanınması kaydıyla her türlü işbirliğine hazırız” dedi.
Moskova’da yapılan görüşmelere de değinen Celili, “Çok kapsamlı önerilerimiz oldu. Tüm alanları kapsayan önerilerdi bunlar. Almatı’da dediler ki ‘biz geniş çerçeve dışında adım adım süreci konuşalım. ‘Biz belirli hususlar üzerinde de hareket edebiliriz. Bu adımlar karşılıklı esası üzerinde olabilir. Dün akşam görüştüğümüzde bu adımlar nasıl karşılıklı atılabilir. Burada nasıl bir denge oluşturulabilir onu konuştuk. Her zaman söyledik. O Fırsatları konuşmaz ve ele almazlarsa bu fırsatlar ele geçmez” dedi.
Ülkesindeki seçim sürecinin görüşmelere engel teşkil etmeyeceğini belirten Celili, "Seçimlerden sonra veya seçimlerden önce de görüşmeler gerçekleşebilir. Bizim akşamki görüşmemiz verimli oldu. Görüşmede çeşitli fikir ayrılıkları nasıl yakınlaştırırız onu ele aldık. Bu görüşlerimiz üzerinde durmayı kararlaştırdık. Görüşmelerin devam etmesi kararı alındı. Ne zaman onlar isterlerse, biz görüşmeleri yapmaya hazırız. İran seçiminden önce de sonra da olabilir. Çünkü bu tip görüşmeler, kapsamlı milli politikalar çerçevede olan görüşmelerdir. İran kamuoyu bu görüşmeleri destekliyor. Çünkü bu şahsa ya da bir partiye özgü görüşmeler değil. İrtibat devam ettirerek gelecekteki görüşmenin çerçevesini belirleyeceğiz" şeklinde konuştu.
Uranyum zenginleştirme programına değinen Celili, “İran uranyumum yüzde 20 zenginleştirme işlemini yaptı. Bizim tavsiyemiz siz ne zaman İran haklarını durdurmaya çalışsanız da İran kendi haklarını korumaya devam eder. Buna gücü var. Daha önce İran’ın bildirisi kabul edilmedi” dedi.
(İHA)