BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,09
ALTIN 2.466,08
HABER /  GÜNCEL

İran milli otomobili geliyor

Komşu ülke İran'ın milli otomotiv üreticisi Khodro, Samand modeliyle Türkiye pazarına giriyor. Samand modeli mart ayından itibaren Türkiye'de satılmaya başlayacak.

Abone ol

Daha önce Ankaralı bir otomobil bayii tarafından temsilciliği alınmasına rağmen ithalatına başlanmayan Khodro için şimdi Bursa merkezli MYS Otomotiv Türkiye distribütörlüğü (temsilci) konusunda imza attı.

İran'da 1962 yılından beri Peugeot lisansıyla otomobil, Mercedes, Hyundai, Man lisansıyla ticari araç üreten Khodro son yıllarda kendi modeli Samand'ı geliştirdi. Samand modeli mart ayından itibaren Türkiye'de satılmaya başlayacak.

Bu tarihe kadar bayi ve servis yapılarını tamamlayacaklarını dile getiren MYS Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Seskır, Ankara bayisi dışında henüz bir bayi ve servis tespiti yapılmadığını; ancak 60 civarında başvuru olduğunu dile getirdi. İran'a 2006 yılında ithal edilmek üzere 3 bin adetlik Samand siparişi verdiklerini belirten Seskır, bu rakamın Türkiye pazarı için fazla olmadığını, rahatlıkla hedeflerine ulaşabileceklerini söyledi. Khodro'nun şimdilik sadece kendi özgün markası Samand modelini ithal edeceklerini dile getiren Seskır, "Khodro'nun elinde geliştirme aşamasında olan 3-4 model daha var. Zaman içinde onları da Türkiye'ye getirebiliriz." dedi. Seskır, birkaç yıl öncesine kadar Dacia'nın Türkiye temsilciliğini yapıyordu. 22 bin yeni lira fiyatla Türkiye'de satışa çıkması beklenen Samand, 4,4 metre uzunluğunda kompakt sınıfı zorlayan bir sedan otomobil. Motor özelliklerinin Euro 3 standartlarında olacağı belirtiliyor. Samand'da ABS fren sistemi, iki hava yastığı, klima, merkezi kilit gibi standart donanımlar yer alıyor.

Sadece Çin otomobili yok

Türkiye'de otomobil pazarı yıllık ortalama 400-450 bin adetlik bir potansiyele sahip. Bu potansiyel bilinen büyük markalar dışındaki üreticilerin de Türkiye ilgisini arttırdı. Romanya'da üretilen Dacia modelleri pazarda iyi satış rakamları yakaladı. Hintli Tata özellikle dizel motor ve uygun fiyat rekabetiyle boy gösterirken Rus Lada yıllardır değişmeyen tasarım ve teknolojisine rağmen fiyatıyla belli bir oranda müşteriye ulaşıyor. Çin otomobili ise standartlar nedeniyle Türkiye’ye giremiyor. Şimdi sırada İran milli markası Khodro’nun ürettiği Samand var. İran otomotiv üretiminde Türkiye ile başa baş gidiyor. Peugeot 206 sedan modeli de 2006’da Türkiye'ye İran'dan ithal edilecek.

Haber: Memduh Taşlıcalı
Kaynak: www.zaman.com.tr