BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,84
ALTIN 2.417,25
HABER /  GÜNCEL

İran Dışişleri Bakanı: 'Türkiye sorumlu davranmalı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yemen'deki gelişmeler üzerine, İran'ın bölgede hakimiyet kurmaya çalıştığını söylemesine İran'dan sert bir yanıt geldi. İran Dışişleri Bakanı, barış için Türkiye'yi sorumlu davranmaya çağırdı.

Abone ol

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Orta Doğu'da barış ve sükuneti sağlamak için Türkiye'yi "sorumlu davranmaya" çağırdı.

Zarif'in bu çıkışı yapmasının nedeni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yemen'deki gelişmeler üzerine söylediği sözler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yemen'deki durumu değerlendirirken "İran bölgeyi adeta domine etmeye çalışmaktadır. Bu durum bizi, Körfez ülkelerini rahatsız etmeye başlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil" demişti.

Fars haber ajansı FNA'nın haberine göre, İran'ın nükleer programı ile ilgili görüşmeler için İsviçre'de bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bunun üzerine Türkiye'yi bölgede "stratejik hatalarıyla geri dönülemez zararlar vermekle" suçladı.

Zarif şöyle konuştu:

"Türkiye'yle çeşitli alanlarda yaptığımız stratejik işbirliğine büyük önem veriyoruz. Mevcut koşullar altında tüm ülkeler bölgede istikrarı sağlamaya çalışmalıdır. Stratejik hataları ve iddialı politikalarıyla geriye dönülmez zarara neden olanlar, sorumlu politikalar benimseyerek, mevcut kapasitelerini bölgede sükuneti sağlamak için kullanmalıdır" dedi.

Zarif, Yemen'e Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından düzenlenen saldırılar için de, "İran bölgedeki tüm kardeş ülkelerin yardımıyla Yemen'de istikrarın sağlanması için, ülkedeki farklı gruplar arasında diyaloğu kolaylaştırmaya hazırdır" ifadesini kullandı.

'Gerekirse karadan da gireriz'

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri iki gündür Yemen'de Husilere karşı hava saldırıları düzenliyor.

Suudi Arabistan yetkilileri şu anda Yemen'e karadan birlik gönderme gibi bir planları olmadığını, ancak gerekirse buna da hazır olduklarını söylediler.

Yemen'de petrol üretilen başlıca bölge olan Marib'deki aşiretler de Husileri hedef alan hava saldırılarına destek veriyorlar.

Başkent Sana'da ise bombardıman ile birlikte hayatın neredeyse durduğu bildirildi.

Ancak hava saldırılarına rağmen, Husilerin hala güneyde ilerleme kaydettiği yolunda haberler alınıyor.

Husiler Ocak ayında başkent Sana'yı ele geçirmiş, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi ev hapsine almış ve beş kişilik bir "Başkanlık Konseyi" oluşturmuşlardı.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere, Körfez ülkeleri İran'ı Husileri desteklemekle suçluyor, Husilerin Yemen'i tamamen ele geçirmelerinin güvenlikleri için doğrudan stratejik bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.