BIST 9.457
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,58
HABER /  DÜNYA

İran bununla çalkalandı! Ahmedinejad'a şok

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıklayan eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın adaylığı kabul edilmedi. Seçimleri Ruhani'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Abone ol

İran'ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad veto yedi! Seçimlerden men edilen Ahmedinejad, döneminin birinci Başkan Yardımcısı Hamid Bakayi'ye destek vermiş; ancak sonrasında kendi adaylığını açıklamıştı. 

İran Seçim Kurulu, 19 Mayıs'ta düzenlenecek 12. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacak adayların isimlerini açıkladı. Seçim Kurulunca yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Haşimi Rafsancani ve Muhammed Hatemi'nin döneminde Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı yapan Mustafa Haşimi Teba, Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanı İbrahim Reisi, Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ve lider Ali Hamaney'e Cumhurbaşkanılığı döneminde danışmanlık yapan İslam Koalisyon Partisi Merkez Konseyi Başkanı Mustafa Mirselim'in, 12. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olarak katılacağı belirtildi.

Böylece eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın adaylığı reddedilmiş oldu.

Kararın açıklanmasının ardından kararı protesto eden bir grup Ahmedinejad'ın evinin önünde toplandı.

RUHANİ'Yİ DESTEKLEMEK İÇİN ADAY OLDULAR

Reformist ve ılımlı muhafazakarların adaylarının Ruhani, Cihangiri ve Haşimi Teba olarak ortaya çıktığı listede, Cihangiri ve Haşimi Teba'nın Ruhani'yi desteklemek için aday oldukları belirtilirken, seçim gününe yakın adaylıktan çekilmeleri bekleniyor.

RUHANİ'NİN KAZANMASINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Ruhani'nin kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimlerde, muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen İslam Koalisyon Partisi Merkez Konseyi Başkanı Mirselim'e ise şans tanınmıyor.

Ahmedinejad, Hamaney'in aday olmaması yönündeki tavsiyesini dinlememesi ülkede tepkilere neden olmuştu.

Ahmedinejad ilk olarak, Cumhurbaşkanlığı döneminin birinci Başkan Yardımcısı Hamid Bakayi'ye destek verdiğini, ardından kendi adaylığını açıklamıştı.

Ahmedinejad, İran’ın iç ve dış konjonktürü nedeniyle adaylığını açıklamaya ihtiyaç duyduğunu söylemişti.