BIST 9.484
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.495,58
HABER /  DÜNYA

İran Barzani'yi, Barzani PKK'yı uyardı

İran'ın sert açıklamasından sonra Barzani yönetimi PKK’nın da olduğu bölgedeki silahlı grupları uyardı, açıklamada "Türkiye ve İran'a saldırı amacıyla toprak ve sınırlarımızı kullanmayın" denildi.

Abone ol

Son günlerde Irak sınırında İran emniyet güçlerine yönelik saldırılar gerçekleştirildiğini söyleyen İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpur, Irak'ın kuzeyini hedef alabileceklerini belirtti.

İran Devrim Muhafızlarına ait sepahnews sitesine göre, Pakpur, "Bu teröristlerin asıl merkezleri olan Irak'ın kuzeyine yönelik gerekli adımlar atılmazsa, güvenliğimiz aleyhine olan bu girişimleri önlemek için üzerimize düşeni yapar, onların bulunduğu her noktayı hedef alırız" ifadelerini kullandı.

‘Sınırlarımızın kullanılmasından rahatsızız’

Başbakanlık resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ise (IKBY), İran'a muhalif bazı silahlı gruplar ve PKK’dan Türkiye ve İran'a saldırı amacıyla toprak ve sınırlarını kullanmamasını istedi:

“Kürdistan Bölgesi'ne komşu ülkelere saldırmak ve zarar vermek için toprak ve sınırlarımızın PKK ve İran İslam Cumhuriyeti'ne muhalif bazı gruplar tarafından kullanılmasından rahatsız olduğumuzu belirtiyoruz.

Kürdistan Bölgesi'nin komşu ülkelere karşı uyguladığı siyasetin değişmediğinin altını çizmek istiyoruz. Hükümet (IKBY), söz konusu ülkelerin sınırlarını uluslararası yasalara göre ve dost bir şekilde korumaya devam ediyor. Kürdistan Bölgesi, İran, Türkiye halkı ve bölge için de sürekli bir şekilde kalıcı barış ve istikrar arayışı içerisindedir."

‘İran ve Türkiye bombalıyor’

Son birkaç gündür Kürdistan Bölgesi'nin sınırları İran İslam Cumhuriyeti ve Türkiye tarafından bombalanıyor. Söz konusu bombalama sonucu bazı siviller yaralandı. Aynı zamanda onlarca köylü ve yaylada kalan birçok yörük bölgeden çekilmek zorunda kaldı. Kürdistan Bölgesi'nin o bölgedeki tarım ve hayvancılık sektörüne büyük zararlar verildi.”

İran ordusunun, dün, IKBY’nin Erbil kentine bağlı Soran ilçesindeki dağlık sınır bölgesini obüslerle bombalaması sonucu ilk belirlemelere göre 3'ü çocuk toplam 5 sivil yaralanmıştı.