BIST 9.984
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,66
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta 'dini ve etnik temizliğe varan' şiddet

Birleşmiş Milletler ülkede IŞİD kontrolündeki bölgelerde 'insanlık dışı uygulamaların akıl almaz boyutlara' ulaştığını söylerken, "dini ve etnik temizliğe varan katliamlar yaşanıyor" dedi. Örgüt, Irak'a heyet göndermeyi tartışıyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, Irak'tan gelen haberlere göre adını İslam Devleti olarak değiştiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün farklı dinlerden ve etnik kökenlerden gelen toplumlara karşı "dini ve etnik temizliğe varan uygulamalarda" bulunduğunu söyledi.

Ülkede gerçekleştirilen "insanlık dışı uygulamaların akıl almaz boyutlarda" olduğunu söyleyen BM, bugün Irak'ta savaş ve insanlık suçlarının işlenip işlenmediğini araştırmak için bir heyet oluşturma kararını tartışmak üzere toplandı.

Toplantıda konuşan insan hakları yardımcı komiseri Flavia Pansieri, IŞİD'in sistematik ve planlı bir şekilde sivillere saldırılar gerçekleştirdiğine inanıldığını ve IŞİD kontrolü altındaki bölgelerden gelen "güçlü kanıtların" uluslararası insan haklarının çiğnendiğini gösterdiğini söyledi.

Hristiyanların, Ezidilerin, Türkmenlerin, Şabakların, Kaka'ilerin, Sabaların ve Şii toplumunun "hepsinin özellikle vahşice kıyımlara hedef olduğunu" söyleyen Pansieri, IŞİD'in "acımasızca etnik ve dini temizliğe varabilecek" eylemlerde bulunduğunu ifade etti.

Pansieri "Çoğu doğrudan öldürülüyor, diğerleri kuşatma altında tutuluyor, aç, susuz ya da tıbbi ilaçlardan mahrum bırakılıyorlar" dedi.

Bu toplumlara mensup yüz binlerce sivilin uzak ve ıssız yerlere kaçtıklarını söyleyen Pansieri, doğruluğu kanıtlanamayan haberlere göre çok sayıda çocuk, yaşlı ve engelli insanın yorgunluktan ve mahrumiyetten öldüğünü söyledi.

Sivillere yönelik saldırılar arasında, din değiştirmeye zorlama, kölelik, cinsel istismar ve tüm bir toplumu kuşatma altında tutmak da var.

Ezidiler en sert muameleye maruz kalan toplumlardan. İslamiyet'e geçmeyi reddeden birçok erkeğin öldürüldüğü, kadınların ve genç kızların ise IŞİD savaşçılarına köle olarak verildiği söyleniyor. En az 2 bin 250 Ezidi kadın ve çocuğun alıkonulduğu sanılıyor.

BM geçen hafta Musul'daki Baduş hapishanesinde 650 erkek tutuklunun 10 Temmuz tarihinde vurulduğunu açıklamıştı.

Görgü tanıklarının ve hapishaneden kurtulanların anlattıklarına göre Sünni olduğu söylenen adamlar ayrılırken, Şii ve diğer etnik ve dini topluluklara mensup olanlar ise hendeklere götürülüp buralarda öldürülmüş.

Irak hükümetinin faaliyetleri

Pansieri ayrıca kanıtların Irak hükümeti güçlerinin ve IŞİD'e karşı savaşan gönüllü milislerin de insan haklarını çiğnediğini gösterdiğini söyledi. Buna göre gözaltındakiler öldürülüyor ve sivil alanlar bombalanıyor.

22 Ağustos'ta gönüllü milisler ve başka silahlı kişiler Diyala eyaletindeki Bani Vais köyünde yer alan bir camide namaz kılmakta olan 73 Sünni erkek ve çocuğu öldürmüştü.

Irak hükümeti güçleri tarafından yapılan hava saldırıları ve bombardımanlarda da sivillerin öldürüldüğüne dikkat çekildi.