BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,40
HABER /  DÜNYA

Irak'ı bölecekler! 25 Eylül'de Kürdistan kıyameti kopacak

KUZEY IRAK'ta bağımsızlık referandumu 25 Eylül cuma günü yapılacak. Mesud Barzani ABD'den yapılan 'referandumu ertele' çağrısına da kulak asmadı. Türkiye ve İran da referanduma karşı.

Abone ol

IRAK'ı bölecek olan bağımsız Kürdistan referandumu için bölge ülkelerinin sert tepkilerine rağmen Mesud Barzani, geri adım atmadı. 25 Eylül 2017 Cuma günü yapılacak olan referandum için en son ABD'den 'erteleyin' çağrısı gelmişti. Barzani ona da ret yanıtı verdi.

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani Washinton'dan gelen çağrıya da kulak asmadı. Barzani referandumun ertelenmeyeceğini ve yapılacağını duyurdu. Barzani, Türkiye ve İran'ın bağımsız referandumuna olan tepkileri için de şunları söyledi;

-”25 yıldır Türkiye ile iyi ilişkilerimiz gösteriyor ki Türkiye’nin korkmasını gerektirecek birşey yok. Türkiye ile büyük çıkarlarımız var. Referandum doğal hakkımızdır ve Türkiye ile İran Kürtleriyle ilgili değildir. Onlar, sorunlarını içinde yaşadıkları devletlerin hükümetleriyle diyalog yoluyla çözmeli. Biz de bu hükümetlere her türlü desteği vermeye hazırız”.

KERKÜK'Ü DE REFERANDUMA KATTILAR

BARZANİ'NİN FLAŞ AÇIKLAMASI

-Referandum kesinlikle ertelenmeyecektir. Şu an ki durum ve baskı nedeniyle 2 yıl kadar ortak kalabiliriz. Ancak Bağdat, Kürdistan’a karşı politikasını değiştirmeyip, temel haklarımızı inkar ederse bu ortaklık da sona eder”

-“Kararımız açık. İran ile çatışmak ya da kargaşa içine girmek istemiyoruz. İran’ın Kürdistan Bölgesi’nin içişlerine müdahalesini reddediyoruz. Hatta bu müdahale Arap başkentlerine bile ulaşsa, yine de Kürdistan Bölgesi’ne etki etmesine izin vermeyiz.”

Irak'taki konumu belirsiz olan Kerkük de Kuzey Irak yönetimi tarafından referanduma dahil edildi. Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis’e kentin 25 Eylül'de yapılacak bağımsızlık referandumuna katılacağını söyledi.

REFERANDUMU ERTELEME ŞARTLARINA BAKIN

Referandum için geri sayım sürerken Barzani 'erteleme' isteklerini de kara dönüştürmek için bir 'müzakere heyeti' kurdu. Bu heyeti Bağdat'a gönderen Barzani, referandumun ertelenmesini isteyen merkezi yönetime bir dizi şart koştu. Bu şartlar da şöyle sıralandı;

-Kürdistan Bölgesi’nin kesilen bütçesinin gönderilmesi,
-140. Madde’nin uygulanması,
-Kürtlerin Irak hükümetinde azaltılan paylarının artırılması
-Irak ordusunda Kürt oranının belli düzeye yükseltilmesi.
-Bağımsızlık referandumunun kabul edilip tarihinin ilan edilmesi.

Barzani yönetimi bu şartlar kabul edildiği taktirde bağımsızlık referandumundan vazgeçmiyor. Sadece referandumu birkaç aylığına erteliyor. Bağdat yönetimi talepleri kabul etmiş değil, heyet görüşmelerine bugün de devam ediyor.

ANKET SONUÇLARI NE DİYOR?
Kürt akademisyen Dr. Deniz Çifçi tarafından yapılan ve geçen ay yayınlanan anket sonuçlarına göre referandumda bağımsız Kürdistan için evet çıkması kesin. Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Zaho'da yapılan anketten yüzde 92 oranında 'evet' oyu çıktı. Ancak Kürt halkı bağımsızlığın sorunlar çözüldükten sonra ilan edilmesini istiyor.

BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN'I KİM İSTİYOR KİM KARŞI ÇIKIYOR?

Mesud Barzani Kürtler'in asırlık arzusunu bölgedeki kaostan faydalanarak hayata geçirmek istiyor. Bunun için de bahar ayında referandum kararı almıştı. Bağdat yönetimi ise bu referanduma en başından beri karşı çıkıyor.

Peki bağımsız Kürdistan için dünya ülkeleri ne diyor, kim destekliyor kim karşı çıkıyor? Yakın zamanda yapılan açıklamalara bakacak olursa tablo şöyle;

-ABD : Bağımsız Kürdistan devletinin en büyük destekçisi. Ancak bunun için zamanın henüz gelmediğini düşünüyorlar. ABD Dışişleri Bakanı Barzani'den referandumu ertelemesini istedi.

-İSRAİL : İsrail bağımsız Kürdistan'a açıkça destek veriyor. Geçen hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Irak Kürtleri bağımsız devlete sahip olmalı" diyerek bu desteği ilan etmişti.

-İNGİLTERE : Bağımsız Kürdistan projesinin destekçisi ve mimarı konumunda. İngiltere'nin Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Chrales Tannock, “Eğer kendi kaderini tayin hakkı ve bağımsız devlet kurmaya layık bir halk varsa o da dirençli Kürt halkıdır” diyerek ülkesinin açık desteğini ilan etmişti.

-RUSYA : Rusya bağımsız Kürdistan referandumu için yeşil ışık yakmadı. Lavrov yaptığı son açıklamada bölge ülkelerinin rızası olmadan bu bağımsız devlete 'evet' demeyeceklerini duyurdu.

-İRAN : Bağımsız Kürdistan referandumuna net bir şekilde karşı çıkıyor.

-TÜRKİYE: Türkiye bağımsız Kürdistan referandumu kadar bu referanduma Kerkük'ün dahil edilmesine de sert tepki veriyor.

Bağımsız Kürdistan için cuma günü referanduma gidecek olan Barzani yönetimi, Erbil ve Süleymaniye dışında Arap ve Türkmen nüfusun çoğunlukta olduğu Kerkük'ü de sınırların içine katmak istiyor.