BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.512,89
HABER /  DÜNYA

Irak'a girmeye hazırız! SON DAKİKA

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Irak'ta Şiilerin kutsal mekanlarına zarar verilmesi durumunda müdahale edeceklerini duyurdu

Abone ol

Irak- Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ilerleyişini dünya kaygıyla izlemeye devam ediyor. İran ise Şiilerin kutsal mekânlarının hedef alınması durumunda müdahale edeceğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Kutsal mekanları savunmak üzere birçok kişi Irak'a gitmeye hazır" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bir televizyona kanalına yaptığı açıklamada, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak'ta geçen haftadan bu yana hızlanan ilerleyişini değerlendirdi.

GİRMEYE HAZIRIZ

Ruhani, "Irak'ta Şiiler için kutsal olan Kerbela, Necef, Kâzimiyye ve Samarra'daki türbeleri katillerden ve teröristlerden korumakta tereddüt etmeyeceğiz. Birçok insan Irak’a gidip kutsal yerleri savunmaya ve teröristleri 'geldikleri yerlere geri göndermeye' hazır" dedi.

Ruhani ayrıca Irak’ın Kürt, Şii ve Sünni halklarından gönüllü savaşçıların da militan güçlere karşı "kendilerini feda etmeye" hazır olduklarını söyledi.

Ruhani isim vermeden IŞİD'i destekleyen ülkelere de sert çıktı:

"Bu teröristler ve onlara bölgede ve uluslararası arenada maddi destek sağlayanlar hiçbir şey ifade etmiyorlar ve hak ettikleri yere gönderilecekler."

İRAN BÖLGE JANDARMASI OLUYOR

Arap basınındaki köşe yazarları ise IŞİD ilerleyişiyle İran'ın uygulamaya koyduğu yeni stratejiye dikkat çektiler. Analizlerdeki ortak yorum İran'ın bölgenin jandarması olma iddiasına yer veriliyor.

Suudi Arabistan destekli Şarkulevsat gazetesinden Hüseyin Şubukşi şu değerlendirmeyi yaptı;

-'Klasik intikamcı mirasıyla İran'ın dini yaymakla ve direnişle ilgisi yoktur ve bugün bölgenin jandarması olmaya çalışmaktadır. İran, Batı'nın teröre ilişkin çıkmazını iyi biliyor. Dolayısıyla Batı'yı ya IŞİD ya İran diye iki zor tercih karşısına koyması doğaldır.'

IŞİD İRAN'IN PROJESİ Mİ?

Lübnanlı yazar Abdulvehhab Bedirhan Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayımlanan El İttihad gazetesinde çarpıcı bir iddiada bulunuyor ve olan bitenin bir tesadüf olmadığına vurgu yapıyor:

'Yaşananlar tesadüf değildir. IŞİD adı, ortada bir IŞİD projesi olduğuna işaret edebilir ancak ayrıntılarda bu proje, İran'ın projesiyle örtüşmektedir. En azından IŞİD'in projesi İran, Irak ve Suriye rejimlerinin buluştuğu uzun vadeli hedefleri ifade etmektedir. IŞİD'in tüm hareketleri bu üç rejime hizmet etmektedir.'