BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Iraka Atatürk modeli önerisi

ABD'de yayımlanan bir makale, Irak için "Atatürk'ün Türkiye modelini" önerdi.

Abone ol

ABD'de yayımlanan "American Thinker" dergisi, Irak için "Atatürk'ün Türkiye modelini" önerdi. Dergide, Irak'ta tek çözümün, Türkiye'de olduğu gibi, askerin demokrasinin koruyucusu haline getirilmesi olduğu belirtildi.
Derginin yazarlarından James Lewis, "Irak'ta Türk çözümü mü?" başlıklı makalesinde, Irak için Türkiye'yi adres gösterdi.

Birçok Müslüman ülkenin demokrasiyi sürdüremediği, bunun tarihsel bir sorun olduğu ve "siyasi uzlaşma" alışkanlığının yavaş yerleştiğine dikkat çekilen makalede, "Irak'ta demokrasi için alternatif bir plan var. O da, başka ülkelerde olumlu sonuçlar veren, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1923'teki agresif reformları ile başlayan Türk çözümü.

Bu da, ordunun seçilmiş hükümetlerin garantörü haline gelmesidir" ifadesine yer verildi.

Sistem yürümezse

Türk ordusunun Batı standartlarına göre olmadığı, ancak Ortadoğu için çok iyi olduğu kaydedilen makalede ordunun siyasi sistemin yürümediği zaman ülkenin yönetimini ele aldığı, ardından da kışlasına geri döndüğü belirtildi. Yazıda, "Soru, Amerikalılar tarafından yeniden yapılandırılan yeni Irak ordusunun yeni Irak'ta modernist ve birleştirici bir güç olup olamayacağıdır. Bu belki kabul edilir tek çözüm olabilir. Zira şimdiye kadar Iraklı siyasetçiler, parlamenter sistemlerini çalıştıramadılar" denildi.

İran'ın Irak yönetimine nüfuz etme isteğine değinilen yazıda, "İşte bu yüzden soru, Irak ordusunun Türkiye ve Pakistan'da olduğu gibi demokrasinin koruyucusu olup olamayacağıdır. Irak laik bir geleneğe sahip.

Laik Irak'ın Atatürk versiyonu, dinsel gruplar, aşiret şeyhleri, modernistler için tek çıkış yolu olabilir" denildi.

"American Thinker"deki makalede son olarak Irak'ın özgür dünya için kritik bir test olduğu ifade edilerek, "Türk çözümü, katliamların yaşanmadığı, yeni Irak'ı dengede tutmak için en iyi çözüm olabilir" görüşü dile getirildi.