BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.397,63
HABER /  GÜNCEL

Irak toplantısına Taliban katıldı mı?

Irak'taki sünni dini liderlerin İstanbul'da yaptığı toplantıya Taliban temsilcisi de katıldı iddiaları ortalığı karıştırdı.

Abone ol

İstanbul'da, Irak, Katar, Yemen ve Suudi Arabistan’dan bazı Sünni dini liderlerin katılımıyla "Irak halkına yardım" amacıyla merkezi Katar’da bulunan "Saldırganlığa Karşı Küresel Direniş Girişimi" tarafından gerçekleştirilen toplantının, ABD ve Irak’taki merkezi yönetimi rahatsız ettiği ileri sürüldü. Washington ve Bağdat’ın rahatsızlığı, toplantının yapılmasına öncülük eden Iraklı Sünni Ulema Komitesi lideri Şeyh Haris El Dari’den kaynaklandı.

DÜZENLEYEN TALİBAN MI

Irak’taki Kürt ve Şii gruplar, ülkedeki "iç savaş"tan El Dari’yi sorumlu tutarlarken, Sünni liderin El Kaide ve Taliban’la doğrudan bağlantısı olduğunu savunuyorlar. ABD bu iddiayı ciddiye alırken, El Dari’nin yasak olmasına rağmen Irak’a kimi zaman illegal yollardan girdiği, çoğunlukla da Suudi Arabistan ve Ürdün’de yaşadığı iddia ediliyor.

ERTELENMİŞTİ

İstanbul’daki toplantının ilk olarak 15-16 Kasım tarihlerinde yapılması planlanmıştı. 12 ülkeden 150 delegenin katıldığı toplantıyı organize eden girişim, ertelemenin Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’nin yaptığı baskı üzerine Türk hükümetinin isteğinden kaynaklandığını öne sürmüştü.

DIŞİŞLERİ YALANLADI

İstanbul toplantısının "Taliban Türkiye’de mi?" sorusuna neden olması, Ankara tarafından tepkiyle karşılandı. Dışişleri kaynakları, toplantıya Taliban’ın katıldığını söylemenin gerçekle hiçbir ilgisi olmadığı görüşünü dile getirdiler.

Haber: Uğu Ergan- Aslı Sözbilir
Kaynak:www.hurriyet.com.tr