BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.380,27
HABER /  GÜNCEL

Irak meclisinin ilk oturumu sonuçsuz

Nisan ayındaki seçimlerin ardından ilk defa toplanan Irak parlamentosunda Şii ve Kürt milletvekiller birbirlerini suçladı. Milletvekilleri oturumu terk ettiğinden, Meclis Başkanı seçilemedi.

Abone ol

Irak'ta oluşturulan yeni parlamentonun ilk oturumunda milletvekilleri arasındaki anlaşmazlık yaşandı ve "Temsilciler Meclisi Başkanı" seçilemedi.

Böylece, yeni Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın belirlenmesini içeren süreç, daha ilk adımında sekteye uğradı.

Şii ve Sünni Araplar ile Kürt milletvekilleri arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi halinde, Temsilciler Meclisi'nin önümüzdeki hafta yeniden toplanması bekleniyor.

İslamcı militanların kuzey ve batı bölgelerindeki kentlerde kontrolü ele almalarının Irak siyasetindeki dengeleri sarstığı anlaşılıyor.

Karşılıklı suçlamalar

Nisan ayındaki seçimlerin ardından ilk kez bu ortamda toplanan Irak parlamentosu, milletvekillerinin karşılıklı olarak birbirlerini suçlamalarına sahne oldu.

Irak Başbakanı Nuri Maliki taraftarı Şii milletvekillerinin "ihanetle" suçladığı Kürt milletvekilleri 2 saatin sonunda oturumu terk etti.

Diğer milletvekillerinin de oturumu terk etmesiyle toplantı yeter sayısı ortadan kalktı.

Tartışmalar, Kürt milletvekili Necibe Necib'in Irak hükümetinden Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne aktarılması gereken federal bütçe ödemelerini dondurmaktan vazgeçmesini istemesiyle başladı.

Maliki'nin lideri olduğu "Hukuk Devleti" grubundan Kazım Seyadi, Iraklı Kürtlerin "kafalarının ezileceği" tehdidinde bulundu.

En yaşlı üye olarak oturuma başkanlık eden Mehdi Hafız, bir uzlaşma olasılığı doğması halinde Temsilciler Meclisi'nin haftaya Salı günü toplanacağını belirtti.

Nisan seçimlerinde en çok oyu alan bloğun lideri olan Maliki, yeniden hükümet kurmak için yetki bekliyor.

Ona muhalefet eden Sünni, Kürt ve Şii milletvekilleri ise Maliki'nin 2 dönemdir izlediği mezhepçi ve otoriter politikalar nedeniyle ülkenin güvenlik krizi yaşadığını öne sürerek hükümetin istifasını istiyor.

Uzlaşma çağrısı

Adını "İslam Devleti" olarak değiştiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları "hilafet" ilan ederken, Birleşmiş Milletler, Haziran ayı içinde 1531'i sivil, 2417 Iraklının "şiddet ve terörizm eylemleri" nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Iraklı yetkililer bu sayıya Anbar vilayetinde ölen 244 kişinin dahil olmadığını söylüyor.

Iraklı Şiilerin en yetkili dini lideri Ali Sistani bütün taraflara uzlaşma çağrısı yapmıştı.

Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise BBC'ye yaptığı açıklamada, önümüzdeki aylar içinde bağımsızlık için referanduma gideceklerini söyledi.

Siyasi takvim

Anayasaya göre Irak Temsilciler Meclisi'nin Başkan seçimini takip eden 30 gün içinde Cumhurbaşkanı seçmesi gerekiyor.

Yeni Cumhurbaşkanı seçiminden sonraki 15 gün içinde parlamentodaki en büyük grubun Başbakan adayını bildirmesi bekleniyor.

Irak'ta 2003 yılındaki ABD-İngiltere işgalinin ardından oluşan teamüle göre, Meclis Başkanı Sünni Arap, Başbakan Şii Arap, Cumhurbaşkanı ise Kürt olarak belirlenmişti.

Ancak 2010 seçimlerinin ardından çıkan anlaşmazlık nedeniyle Irak'ta 9 ay boyunca hükümet kurulamamıştı.