BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.440,98
HABER /  GÜNCEL

Irak hava kuvvetlerine 'Kürtlere yardım edin' emri

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, hava kuvvetlerine eski adı IŞİD olan İslam Devleti örgütüyle çatışan Kürt peşmergeye destek olmaları yönünde emir verdi. İslam Devleti örgütünün militanları hafta sonu ülkenin kuzeyine yeni bir saldırı başlatmıştı.

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, hava kuvvetlerine eski adı Irak Şam İslam Devleti olan İslam Devleti örgütüyle çatışan Kürt peşmergeye destek olmaları yönünde emir verdi.

İslam Devleti örgütü militanları Cumartesi günü Irak'ın Suriye sınırında bulunan ve Kürt yönetimi altındaki şehirlere saldırı başlatmış ve Sincar şehrini ele geçirmişti.

Bölgede Kürt peşmerge ve İslam Devleti örgütü militanları arasındaki çatışmaların devam ettiği belirtiliyor.

Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Bağdat arasında son dönemde petrol ihracat hakları nedeniyle anlaşmazlık yaşanıyordu.

Pazar günü yaşanan çatışmalarda önce Kürt peşmergenin Sincar ve Zumar kentlerinden çekildiği haberi geldi. Ardından peşmergenin karşı saldırı düzenleyerek Zumar kentinin kontrolünü tekrar ele geçirdiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler'in Irak temsilciliğinden yapılan açıklamada, çatışmalar nedeniyle bölgede 200 bin kişinin şehirleri terk etmek zorunda kaldığı belirtilmiş ve "İnsani bir krizle karşı karşıyayız" denmişti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Kuzey Irak'ta çıkarılan petrolü ihraç edebileceğini söylese de Bağdat, Irak anayasası gereğince ülke dışına satılacak petrol için yapılan anlaşmalarda muhattabın kendisi olduğunu savunuyordu.