BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,75
ALTIN 2.412,01
HABER /  GÜNCEL

İplik devi TARİŞ kilit vuracak

TARİŞ, mart ayı başından itibaren 6 ay süre ile durdurma kararı aldı. Fabrika şimdilik işçi çıkarmayacak.

Abone ol

TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Basri Özçoban, iplik sektörünün içinde bulunduğu dar boğaz ve global krizin etkileri nedeniyle, TARİŞ İplik Dokuma Sanayi İç ve Dış Ticaret AŞ'nin üretimini, mart ayı başından itibaren 6 ay süre ile durdurma kararı aldıklarını bildirdi.

Özçoban, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa'nın ve Balkanların en büyük iplik fabrikası durumunda bulunan TARİŞ İplik AŞ'yi ve çalışanlarını, dünyayı saran ekonomik kriz karşısında daha fazla yıpranmaması için koruma altına aldıklarını, fabrikadaki hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağını belirtti.

Kriz nedeniyle ülke genelinde 200'ü aşkın tekstil fabrikasının kapandığını, yaşanan durgunluk, yüksek faiz, düşük kur politikalarının devam etmesi ve yüksek girdi maliyetleri sebebiyle sektörde sıkıntının giderek büyüdüğünü kaydeden Özçoban, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

''Yıllık 19 bin ton pamuk işleme kapasitesine sahip dev tesisimizde kapasite kullanım oranı yüzde 80'lerden yüzde 57'ye düştü, üretim miktarı yüzde 30 azaldı. Yaşanan olumsuz koşulları ve zararı göze alarak ekonomik varlığımızı sürdürmek için faaliyetlerimizi bugüne kadar sürdürdük. Ancak, bu ağır şartlarda Birliğimizi, ortağımızı ve çalışanlarımızı düşünmemiz ve bir karar almamız gerekiyordu. TARİŞ İplik Fabrikamıza zararına üretim yaptırmaktansa üzülerek üretime 6 ay ara verme kararı aldık. Tamamen kapanma veya satış söz konusu değildir. Fabrikamızda çalışan yaklaşık 600 işçimiz de kesinlikle işten çıkarılmayacaktır. Ancak, işten ayrılmak isteyen işçilerimize yasal her türlü hakkı kuruşu kuruşuna verilecektir. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak amacıyla Türkiye İş Kurumu'na başvurulmuştur.''

Krizden en az zararla çıkmak için Birlik olarak yoğun çaba harcadıklarını kaydeden Özçoban, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği'nin diğer şirket, işletme ve fabrikalarında da gerekli fizibilite çalışmalarının yapıldığını bildirdi.