BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.400,19
HABER /  GÜNCEL

İpekböceği yerine PKK'ya hint keneviri

Diyarbakır’ın verimli Hevsel Bahçeleri’nde bir dönem Bursa’yla yarışan ipekböcekçiliğinin yerini PKK’nın Hint kenevirleri aldı.

Abone ol

Son dönemde güvenlik güçlerinin uyuşturucuya yönelik yaptığı operasyonlar PKK'ın gelir kaynağına büyük darbe indirdi. PKK bu durumdan aşırı rahatsız...

Bugün'ün haberine göre Terör örgütü PKK, 30 yıl öncesine kadar Bursa’yla birlikte ipek böcekçiliğinin merkezi olan Diyarbakır’daki Hevsel Bahçeleri’ni Hint keneviri tarlasına çevirdi. Uyuşturucudan büyük gelir elde eden PKK, Dicle nehri kenarındaki verimli topraklar üzerindeki ipekböcekçiliğinin yanı sıra sebze ve meyve yetiştiriciliğine darbe vurdu.

BURSA’YLA YARIŞIYORDU

Dicle Üniversitesi’nden Dr. Ahmet Taşğın’ın araştırmasına göre Türkiye’nin ipek üretiminde merkezi olan Bursa’nın yıllık ipek kozası üretimi bir milyon kilo iken resmi rakamlara göre 1930’lu yıllarda Diyarbakır’daki ipek kozası üretimi de aynı seviyede. 1980’lere kadar iç piyasa ihtiyacını karşılamanın yanı sıra İran, Irak ve Suriye’ye ipek ihraç eden Diyarbakır’da merkez başta olmak üzere Lice, Silvan,Hazro ve Kulp’taki ipekböceği alanları PKK tarafından kenevir tarlaları haline dönüştürülmüş durumda.

Hevsel Bahçeleri’ne iki ayda bir operasyon

PKK, Hevsel Bahçeleri’nden yıl içinde iki ya da üç defa kenevir hasadı yapıyor. Diyarbakır Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından bu yıl iki ay arayla iki defa operasyon düzenlenen Hevsel Bahçeleri’nde kenevirlerin yeniden hasat haline geldiği tespit edildi. Son iki yıl içinde sadece Hevsel Bahçeleri’ne düzenlenen operasyonlarda bir milyon iki yüz bin kök kenevir imha edildi.
 
Bugün