BIST 9.804
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.429,58
HABER /  GÜNCEL

İnternet medyasından hükümete çağrı

İnternet Medyası Derneği Başbakın Hadi Özışık'tan hükümete açık çağrı: Vergi sorunu bir yasayla çözülsün.

Abone ol

İNTERNETHABER- İnternet Medyası Derneği (İMD) Başkanı Hadi Özışık, internet medyasının yaşadığı ekonomik sorunlarını giderilmesi için hükümete çağrıda bulundu:

"Başbakan 'Herkes 1 kişiyi işe alsın, vergiden muaf olsun' dedi. Ancak bizden vergileri peşin alıyor. Oysa ki biz bir reklamın ödemesi 150 gün sonra alıyoruz. Peki ben nasıl yol alacağım? Bu durumun acilen bir yasayla düzene sokulması lazım."

TVNet'te Fikri Türkel'in sunduğu Net Bakış programına katılan Özışık, internet medyasının sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İnternet medyasının en büyük sonunun yüksek hosting ücretleri ve ağır vergi yükleri olduğunun altını çizen Özışık, AK Parti hükümetine çözüm için çağrı yaptı:

"Türkiye'de internet medyasının reklam pastası çok az. Ben Balmumcu'da 400 metrekarelik bir alanda 60 kişi çalıştırıyorum. Ben şirketim, yayıncıyım, vergi veriyorum. Vergilerden başımı kaldıramıyorum. Türkiye'de 'internet reklamı bilinci' olmadığı için, yapılan yayınların ödemelerinde ciddi gecikmeler yaşıyoruz.

Başbakan ne dedi? 'Herkes 1 kişiyi işe alsın, vergiden muaf olsun' dedi. Ben bunu istemiyorum. Ben bir reklamın ödemesini 150 gün sonra alsam da vergisini, muhtasarını peşin ödüyorum. Peki ben nasıl yol alacağım, nasıl yatırım yapacağım. Bunun bir yasayla acilen düzene sokulması lazım."

HOSTİNG ÜCRETLERİ ÇOK AĞIR

"Bilgisayar satan bir firma reklamını gazeteye veriyor. Çünkü interneti bilmiyor" sözleriyle sektörün durumunu özetleyen Özışık, internet medyasının sırtındaki 'hosting' kamburu hakkında da şunları söyledi:

"Bizim bir 'hosting' sorunumuz var. Ben Türkiye'de 15 milyara yayın yapıyorum. Bu yayını yurt dışından yapsam 2 bin dolara mal edebilirim. Yalnızca kullanılan elektrik sanayi elektiriği olarak gösterilse hosting ücretleri yarı yarıya düşer. Ancak bu sorunlar çözülmüyor. Bunun nedeni de kimsenin 'hosting' hakkında bir şey bilmemesi. Mail adresini bilmeyen, @ işaretini hala kasaptaki et sanan milletvekilleri var."

BİR YASAMIZ YOK!

İMD Başkanı Özışık, internet medyasının yasal olarak tanınmasını da sert sözlerle eleştirdi:

"Dünya internete giriyor. Ben ise bir yasa için yıllardır çığlık atıyorum. Bir tek Çankaya Köşkü önünde soyunmadığım kaldı. Ben emekli bir gazeteciyim. Benim Sarı Basın Kartım var. Meclis'e girebilirim. Ama benim çalıştırdığım arkadaşlarım Cumhurbaşkanı'nı, Başbakan'ı takip edemiyorlar. Nedeni de Sarı Basın Kartı sahibi olmamaları. Bizler internet medyasının büyük oyuncularıyız. Merdiven altında iş yapmıyoruz. Sayın Bülent Arınç söz verdi. Umuyoruz ki, Ekim ayında yasal düzenlemeye kavuşacağız. "

HÜRRİYET'LE YARIŞIRIM

İnternet medyasının hızlı yükselişini "Korkunun ecele faydası yok. Feci geliyoruz" sözleriyle aktaran Özışık, Türkiye'de geleneksel medya sahiplerinin internet alanına neden yatırım yapmadığını da açıkladı:

"Doğan Grubu neden yatırım yapmıyor? Çünkü onların internetten kazandıkları para, çekirdek parası. Benim kazandığım para ise 60 kişinin ekmek parası. Onlar internetten kazandıkları yıllık 10 milyon doları beğenmiyorlar. O 10 milyon doları bana versinler. Bırakın hurriyet.com.tr'yi, Hürriyet'le kafa kafaya yarışırım."