BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İnternet Medyası tehlike mi?

Haluk Şahin'in 'Derin Haber' programında bu sorunun cevabı arandı. Derya Sazak, Şeref Oğuz ve Hadi Özışık geleneksel medya ile internet medyasını tartıştı.

Abone ol

Haluk Şahin'in TV 8'de hazırladığı Derin Haber'de internet medyası masaya yatırıldı. Programın konukları ise İnternet Medyası Derneği (İMD) Kurucu Başkanı Hadi Özışık, Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Derya Sazak ve gazeteci Şeref Oğuz oldu.

Programın ilk etabında konuşan İMD Kurucu Başkanı Hadi Özışık, İnternethaber.com'un kuruluş öyküsünü anlattı. Özışık, Meydan Gazetesi'nde çalıştığı yıllarda kısa bir zaman işsiz kaldığını belirtti. O dönemde kardeşi Süleyman Özışık'la birlikte web sayfası tasarımı yaptığını belirten İMD Başkanı,"16 yaşında bir çocuk yaptığımız siteyle dalga geçti. Ben de o zaman 'nasıl yapılır öğret' dedim. Çocuk bize web sitesi kurmayı öğretti. Gazeteci de olduğum için internet üzerinden böyle bir şey yapılabileceğini düşündüm. İlk günler 10 kişi girdi mi sitemize seviniyorduk. Bir gün Vural Savaş çok önemli bir açıklama yapacaktı Hulki Cevizoğlu'na. O görüşmeyi ilk biz yayınladık ve ilk defa Star gazetesine manşet olduk." diye konuştu.

HALA ÇOK GERİDEYİZ

Programda dünya ve Türkiye'de internet kullanımı sayılarla ortaya konuldu. Türkiye'nin hala dünyanın çok gerisinde olduğunu belirten Derya Sazak, internet kullanan kişilerin haber sitelerini ziyaret ettiği anlamına gelmeyeceğini kaydetti. Herkesin hazır olduğu kadar internetten faydalanabileceğini belirten Şeref Oğuz ise 10 yıl önceki tablodan bu yana çok önemli bir aşama kaydedildiğini belirtti. Oğuz günümüzde internet kullanımının artık bir ihtiyaç haline geldiğini söyledi. Programın konukları internetin hayatımızda ne kadar önemli olduğu noktasında birleşti.

"EMEKLEME DÖNEMİNDEYİZ"

İnternet medyasının 'emekleme dönemi'nde olduğunu söyleyen Hadi Özışık, "Bugün internete yöneltilen eleştiriler çok haksız değil. Ama bütün siteleri bir potaya koymak haksızlık" diye konuştu. İnternet medyasına yöneltilen 'kes-yapıştır' ve 'çalma çırpma' eleştirilerine de cevap veren Özışık, "Bu suçlamalar da çok haklı sayılmaz. Biz kes yapıştırdan ziyade Haluk Şahin'in bir yazısını alıyoruz ve kaynak belirterek hatta daha da ötesine gidip link veriyor ve yazıyı haber haline getiriyoruz" dedi.

ŞEREF OĞUZ'UN OYUNCAKLARI

10 yıl önce Milliyet'te ilk internet siteleri denemelerini Şeref Oğuz'un başlattığını anlatan Derya Sazak, o dönemde internete "Şeref Oğuz'un oyuncakları" olarak baktıklarını bildirdi. İnternet medyasının başdöndürücü hızı karşısında geleneksel medyanın nasıl bir pozisyon alacağına değinen Sazak, "Geleneksel medya zamanla bu gelişmeler karşısında kendisini koruma önlemlerini geliştirecek" dedi. Sazak, Türkiye'de internet haberciliği ile geleneksel medyanın hep birlikte elele vererek bir yerlere gelebileceğini söyledi.

İNTERNET REKLAM BİLİNCİ ŞART

Geleneksel gazetelerin Türkiye pratiğinde hiç bir zaman suyunun ısınmayacağını dile getiren İnternethaber Medya Grubu Başkanı Hadi Özışık, "Geleneksel medyayla yarışmamız için onların aldığı reklam pastasını bırakın bölüşmek, bir parça yanaşmamız lazım" dedi. Özışık, internet medyasının gelişip, güçlenmesi için internet reklam bilincinin gelişmesiyle doğru orantılı olduğunu anlatarak sözlerini bitirdi.