BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.433,34
HABER /  GÜNCEL

İnsan olmaya özenen balina

Kaliforniya'da insanları taklit eden sesler çıkaran balina, burun boşluğundaki basıncı değiştiriyor

Abone ol

İnsan konuşmasını 'taklit etmeye çalışan' beyaz balina Amerikalı araştırmacıları hayrete düşürdü.

Kaliforniya'da sudan çıkan bir dalgıç, "bana kim dışarı çık dedi?" diye sorunca, bu sesin kaynağını araştıran bilim adamları, duyduğu sesin sorumlusunun 9 yaşındaki bir beyaz balina olduğunu belirledi.

Yunus balıkları eğitilirse insan konuşmasına benzer sesler çıkarabiliyor, ancak ilk kez bir hayvanın böyle kendiliğinden insan sesini taklit etmeye çalıştığı görüldü.

NOC adı verilen beluga cinsi balina 'konuşmak için' normal sesinden birkaç oktav daha aşağıda kısa çığlıklar atıyor.

Son derece tiz, kuş sesine benzer sesler çıkaran balinalara, bu yüzden 'denizin kanaryaları' deniyor. Balinaların konuşmaya benzer sesler çıkardıkları daha önce de söyleniyordu, ancak ilk kez böyle bir ses kaydediliyor.

NOC, saniyede üç kısa çığlık atıyor. Çıkardığı sesler arasındaki duraklama ve vurgular, insan konuşmasını andırıyor.

NOC'u ödüllendirerek, komut verildiğinde bu sesleri çıkarmasını sağlayan araştırmacılar, bunun nasıl gerçekleştiğini anlamak için balinanın burun boşluğuna basınç ölçen bir cihaz yerleştirdiler.

Balinanın bu sesleri çıkarmak için burun boşluğundaki basıncı hızla değiştirdiği ve normalde ciğerlerine su dolmasını önlemek için kullandığı nefes borusu kesesini iyice şişirdiği görüldü.

Kısacası, konuşmak, NOC için pek de kolay bir iş değil.

Balina konuşma benzeri sesler çıkarmak için normal ses çıkarma mekanizmasını değiştirdiğini söyleyen Ulusal Sualtı Memelileri Vakfı Başkanı Sam Ridgway, bunun da bir öğrenme sürecine işaret ettiğini kaydediyor.