BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İnşaatlarda hatalı demir kullanımı faciaya davet!

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Şişli'deki asansör faciasının ardından işçi güvenliği ve yapı denetimi konularındaki açıkların daha belirgin hale geldiğini savundu

Abone ol

Öz, kendisine farklı ilçelerden ulaşan ustabaşı ile mühendislerin de iddialarını değerlendirerek inşaatlardaki demir kullanımlarında usulsüzlük iddialarını, yapı denetim firmalarının kamusal denetimi konusundaki sorunları Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye sordu.

Milletvekili Öz'ün önergesinde, Şişli'de yaşamını yitiren Manisalı işçi Vahdet Biçer'in annesinin asansörle ilgili iddiaları da yer aldı... Sakine Öz'ün önergesi şöyle:

"İstanbul-Şişli ilçesinde 10 işçimizin yaşamını yitirmesine neden olan inşaattaki asansör faciası, iş ve işçi güvenliğindeki büyük zaafları Soma'daki maden faciasından sonra bir kez daha ortaya koyduğu gibi, inşaatlarda kullanılan malzeme, teknik ekipman ve bunların denetimi konusunda da yeni soruları gündeme getirmiştir. Yaşamını yitiren işçilerimizden Akhisarlı Sayın Vahdet BİÇER'in annesi Sayın Ayşe BİÇER'in de söylediği gibi, asansörün 1 ay öncesinde de arızalı olduğunun işçilerimiz tarafından ailelerine söylendiği, işçilerimizin en çok bu asansörden şikâyetçi oldukları bilinmektedir.

İş güvenliği ve işçi sağlığı ile güvenliği konusunda büyük eksikler içerdiği basındaki görüntülerle de gündemden düşmeyen Torunlar GYO'nun inşaatıyla birlikte, yapı denetimi, işçi sağlığı ve güvenliği konusundaki hassasiyetler kamuoyunda artmıştır. Ülkemiz genelinde ve 1. derece deprem bölgesi olmasına rağmen Manisa özelinde birçok firmanın inşaatındaki demir malzemenin standartlara aykırı biçimde ve düşük kalitede kullanıldığı, kolon demirlerinde hurda ve/veya normlara uymayan malzemenin tercih edildiği iddiası inşaat ustalarınca tarafıma ulaştırılmıştır."

CHP'li Sakine Öz, soru önergesinde, Manisa ve Türkiye genelinde, yapı denetim firma sayısını, bu firmaların kamu denetimi sonucunda usulüne uygun denetim gerçekleştirmediği tespit edilenler hakkında uygulanan cezaların yanıtını istedi. Bakan Güllüce'ye, "Manisa ve Türkiye genelinde, kolon demirlerinde standartlara uymayan demir kullandığı tespit edilen kaç inşaat tespit edilmiş, hangi yaptırımlar uygulanmıştır?" diye soran Öz, "Kolonlarda kullanılan demirler, hangi laboratuvar incelemelerinden geçirilmektedir? İncelemeler sonucunda kullanıma uygun olmadığı tespit edilen numune ve firma sayısı kaçtır?" sorusunun cevabını beklediğini ifade etti. CHP Milletvekili Öz, "Manisa ili ve ilçelerindeki inşaatlarda, usule aykırı biçimde hurda demiri kullanıldığına dair tespitler yapılmış mıdır; bu konuda Bakanlığınıza ulaşmış ihbar var mıdır?" diye sordu.