BIST 9.103
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,70
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İnşaat sektöründe hareketlilik başlıyor!

Yerel seçimlerin sonuçlanmasının ardından inşaatçılar için maraton başladı.

Abone ol

Yerel seçimler öncesinde beklemede kalan inşaat firmaları harekete geçti. Mevsimsel durgunluğun da sona ermesiyle birlikte projelerini tek tek vitrine çıkarmaya hazırlanan sektör oyuncuları, seçimlerin sonuçlanmasıyla birlikte satışların tekrar eski haline geleceğini belirtti.

Sektör temsilcilerine göre seçim sonuçlarıyla Türkiye'de istikrarın sürdüğünü düşünen yabancılar, yatırım kararlarına hız kazandıracak. 2013 fiyatlarıyla satış yaptıklarını ve bu dönemde konut alıcısı için fırsat yarattıklarını belirten patronlara göre konut kredi faiz oranlarında da düşüş yaşanacak. Bu durumda da tüketici yastık altı birikimini konut yatırımına çevirecek.

SÜLEYMAN ÇETİNSAYA / ARTAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI

"Seçimlerle ilgili piyasada her zaman endişe olur. Ama bu süreci geride bıraktık. Bundan sonra piyasa açılacaktır. Belirsizlik nedeniyle ertelenen satışlar gerçeğe dönüşecek. Bu da piyasanın rayına girmesini sağlayacak. Diğer taraftan sektörde bir maliyet baskısı var, bu nedenle enflasyon oranında fiyat artışları yaşanabilir. Bunu normal karşılamak gerek. Fakat önümüzdeki nisan ve mayıs aylarında satışların artması, piyasanın normale dönmesi muhtemel görünüyor.

NAZMİ DURBAKAYIM / İNDER BAŞKANI
DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILDI

"Yerel seçimlerin sona ermesiyle, inşaat sektörüne ivme kazandıracak olan kentsel dönüşüm projelerinin yolu açılmış oldu. Çalışmalar kaldığı yerden, hızlanarak devam edecektir. Seçim vaatlerinde söylenen yeni imar planları ve ruhsat kolaylıklarının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecek. Temennimiz, siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasına paralel olarak ekonomik istikrarın tekrar sağlanmasıdır. Başta kredi faizleri olmak üzere ekonomik verilerin tekrar sağlıklı seviyelere geleceğini umuyorum. Seçim öncesi ertelenmiş satın alma taleplerini fırsat bilip tüketiciyi mağdur edecek zamlar yapmadan yeni proje ve kampanyaların devreye girmesi herkese fayda sağlar."

ALİ DUMANKAYA / DKY İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI
KONUT ALMAK İÇİN EN İYİ DÖNEM

"Seçim öncesi dönem sektörün genelde durgun geçtiği kış aylarına denk geldi. Şimdi nisan ayıyla birlikte canlılık başlıyor. Faizlerde de yükselme beklentisi olmaması nedeniyle konut almak için uygun ortam oluştu. Sektör fiyat artışı yapmadan ellerindeki projelere yüklenerek geçirecek. Yeni projelerde ise yüzde 1 KDV'li olanlar avantaj yakalayacak."

ERDEN TİMUR / TİMUR GAYRİMENKUL YÖNETİM KURULU ÜYESİ
KREDİ FAİZLERİ DÜŞECEKTİR

"Tüketiciler seçim nedeniyle talepleri ertelemişti. Şimdi bunlar realize olacak. Bu sonuçlarla yabancı yatırımcıların da önceden satın aldığı senaryo gerçekleşti. Doların düşüşüyle piyasaya para girecek. Bu durum Hazine'nin bono faizlerini düşürebilir. Dolayısıyla konut kredisi faizleri de inebilir."

ÖMER FARUK ÇELİK / KONUTDER BAŞKANI
YENİ TÜRKİYE'YE İHTİYACIMIZ VAR

"Tüm ekonomi motivasyonla hareket ediyor. Ekonomi iyiyken konut piyasası da iyi oluyor. 6 aydır kavga ediyoruz ve çok zaman kaybettik. Yeni Türkiye vizyonuna ihtiyacımız var. Bu ülkeyi daha iyi yerlere getirmenin yolunu düşünmeliyiz. Seçim sonuçlarıyla önümüzdeki dönemde bir canlılık olabilir ama sektörün itici bir güce ihtiyacı var. Yüzde 18'lik KDV düzenlemesi sektöre ağır yük getirdi. Bu nedenle sektöre destek olmak gerek."

İNANÇ KABADAYI / EGEYAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI
YABANCI YATIRIMCILAR GELECEK

Seçim sonuçlarıyla birlikte konut sektöründe hareketlenme olacak. İktidar güven oyu aldı ve istikrar sağlandı. Bu dönemde seçim sonuçlarıyla birlikte yerli ve yabancı yatırımcının ilgisi artacak. Yeni satışa çıkacak projelerde yüzde 1 KDV'li konutların fiyat avantajı nedeniyle ilgi görmesini bekliyorum. Ayrıca bu yıl Körfez'den çok daha fazla yatırımcının geleceğini düşünüyorum."

UĞUR DUMANKAYA / DUMANKAYA YÖNETİM KURULU BAŞKANI
BELİRSİZLİK ORTADAN KALKTI

"Seçim sonuçları gayrimenkul için iyi olacak. Yılın ilk 3 ayı da çok kötü geçmedi ama ertelenen talepler olmuştu. Artık belirsizlik ortadan kalktı. Yatırımcılar alımlara başlayacak. Önümüzde gayrimenkulün yüksek sezonu olan nisan ve mayıs ayları var. Bu dönemde satışların artacağını düşünüyoruz. Gergin siyasi ortamın devam etmemesi gerek."