BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,85
ALTIN 2.387,34
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İnşaat sektöründe devrim gibi karar

Kentsel dönüşüm seferberliği ile başlayan uygulamada 2017 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan ustalar inşaatlarda çalışamayacak.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşüm seferberliği ile başlattığı uygulama kapsamında 2017 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan ustalar inşaatlarda çalışamayacak.

GÜVENLİ VE KALİTELİ YAPILAR İÇİN KARAR ALINDI

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kaliteli ve güvenli yapıların inşa edilmesi, bunun uzman kişilerce gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması için çalışma başlatıldı. Yapı ustaları, bu kapsamda 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren kayıt altına alınmaya başlandı. Kayıtlara göre, Türkiye'de 302 bin "Geçici Ustalık Yetki Belgesi" sahibi usta bulunuyor.

2017'DE USTALIK YAPMA İMKANLARI ORTADAN KALKACAK

İmar Kanunu'na göre, inşaat ve tesisat işlerinde, yetki belgesi olmayan usta çalıştırılamıyor. Ustaların, Bakanlık veya ilgili idarelere başvurması halinde "Geçici Ustalık Yetki Belgesi" veriliyor. "Geçici Ustalık Yetki Belgesi" uygulaması 1 Ocak 2015 tarihine kadar devam edecek. Bu belge, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve yetkilendirdiği kuruluşlarca verileceklerle değiştirilecek. Ustalık Yetki Belgesi olmayanların, 2017'den itibaren ustalık yapma imkanları ortadan kalkacak.

YETKİLİ USTA BELGESİ NASIL ALINACAK?

Belgesiz ustaların, Geçici Ustalık Yetki Belgesini alabilmesi için inşaat ve tesisat işlerinde çalıştığına dair çalıştığı müteahhitten alınacak yazı ve sosyal güvenlik kuruluşlarından alınacak belge ile en geç 1 Ocak 2015 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili idareye başvurması gerekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından verilecek eğitim 32-40 saat sürecek. Bu eğitim sonucunda verilen belgeler yetki belgesi olarak kabul edilecek.

Bu kapsamda MEBin eğitim programı dahilinde "Geçici Ustalık Yetki Belgesi"ne sahip olanlardan, öncelikle demir, betonarme kalıbı, çatı, duvar, boya, sıva, yalıtım vb. inşaat işleri ile sıhhi, kalorifer ve elektrik tesisatlarına ilişkin ustalık branşlarında gerekli eğitim faaliyetleri başlatılması ve bunların hızlandırılarak sürdürülmesi valiliklerce koordine edilecek.