BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İngiltere'de Tahran Büyükelçiliği açıldı

İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği, İngiliz Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın katıldığı törenle dört yıl aradan sonra yeniden açıldı.

Abone ol

İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği, İngiliz Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın katıldığı törenle dört yıl aradan sonra yeniden açıldı.

DİPLOMATİK GELİŞMENİN ARDINDAN PROTESTO

Tahran'da İngiltere Büyükelçiliğinin resmen açılmasının ardından bir grup İranlı, büyükelçilik önünde açılışı protesto etti.

 "Kahrolsun İngiliz" sloganları atan 30-40 kişilik protestocu grup polisin uyarılarıyla dağıldı.
      
İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliğinin 4 yıl aradan sonra açılışı dolayısıyla güvenlik güçlerinin büyükelçilik binası çevresinde geniş çaplı  önlemleri aldığı gözlendi.  Öte yandan güvenlik güçlerinin göstericilerden 10  kişiyi göz altına aldığı bildirildi.
      
Tahran Valiliği Siyasi ve Seçim Direktörü Muhammedrıza Yusufi, ülkenin resmi haber ajansı İRNA'ya yaptığı açıklamada, yapılan gösterinin kanunlara aykırı olduğunu, bu konuda Tahran Valiliğine ulaşmış bir izin talebi bulunmadığını kaydetti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ GERİLİM NASIL TIRMANMIŞTI?
      
2011 yılında bir grup göstericinin düzenlediği saldırıdan sonra İngiltere, Tahran'daki büyükelçiliğini kapatmış, İran'ın Londra Büyükelçiliği de kapatılarak, İranlı diplomatlar ülkede istenmeyen kişi ilan edilmişti.
      
Temmuz ayında İran ile nükleer anlaşmaya varan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden biri olan İngiltere ile İran'ın karşılıklı açtığı büyükelçiliklerle iki ülkenin ilişkileri bir kez daha uluslararası camiada konuşulan konular arasına girdi.