BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,18
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de İşçi Partisi lideri Corbyn'den 'daha kibar ve kapsayıcı siyaset' sözü

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri seçilen Jeremy Corbyn, "daha kibar ve kapsayıcı siyaset" sözü verdi. "Daima bir aktivist olacağım" diyen Corbyn, göreve seçilmesi ile değişim için oy kullanıldığını söyledi.

Abone ol

İngiltere'de yaklaşık 3 hafta önce ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri seçilen Jeremy Corbyn, "daha kibar ve kapsayıcı siyaset" sözü verdi.

Partisinin Brighton'daki yıllık konferasında konuşan Corbyn, göreve seçilmesi ile "değişim için oy kullanıldığını" söyledi.

Corbyn, yaklaşık 1 saat süren konuşmasında İşçi Partisi ve ülkesi için bu değişimi; "yukarıdan aşağı doğru değil, aşağıdan yukarı doğru yapılan, tabana dayalı, daha kibar ve kapsayıcı siyaset" olarak özetledi.

Son haftalarda 160 bin kişinin partilerine katıldığına dikkat çeken İşçi Partisi lideri; "Daima bir aktivist olacağım" dedi, kendi görüşlerini partisine dikte ettirmeyeceğini belirtti.

Corbyn, muhafazakar hükümetin kemer sıkma önlemlerini ve ülke ekonomisinin yönetim şekline sert şekilde karşı çıkacaklarını vurguladı.

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron'a seslenen Corbyn, "David, kişisel olarak müdahale ederek Suudi Arabistan'ın Ali Muhammed El-Nimr'i öldürmesini durdur ve İngiltere Adalet Bakanlığı'nın bu ülkeye cezaevi yönetimi hizmeti konusunda yardımcı olmasına son ver" dedi.

Suudi Arabistan'da 2012 yılında demokrasi yanlısı bir protesto gösterisine katılması sonrası 17 yaşındayken tutuklanan El-Nimr, idam cezasına çarptırılmıştı.

IŞİD'i işlediği suçlar nedeniyle kınayan İşçi Partisi lideri, Suriye'de krizin çözümünün bu ülkenin daha fazla bombalanmasından geçmediğini, soruna siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Corbyn, İngiltere'nin nükleer silah sistemi Trident'ı yenilemesine karşı olduğunu yineledi, ülkesinin nükleer silahsızlanmaya öncülük etmesi gerektiğini belirtti.

Yaklaşık yüzde 60 oyla seçildi

İngiltere'de İşçi Partisi 2010'dan sonra bu yıl yapılan genel seçimleri de kaybetmiş, Muhafazakar Parti 18 yıl sonra tek başına iktidara gelmişti.

İşçi Partisi lideri Ed Miliband'in istifası sonrası dört aday parti liderliği için yarıştı. Bu adaylar arasında siyasi yelpazenin en solundaki isim olan 66 yaşındaki Jeremy Corbyn, İşçi Partisi üyelerinin yaklaşık yüzde 60'ının oyuyla parti lideri seçildi.

32 yıldır Avam Kamarası üyesi olan Corbyn'in seçilmesi İngiltere'de bazı çevrelerce, İşçi Partisi'ni 1997'de iktidara taşıyan ve 10 yıl başbakanlık yapan Tony Blair'in "Yeni İşçi Partisi projesinin sonu" olarak yorumlanmıştı.

Geçmişte Blair'e en yakın isimlerden olan ve beş kez bakanlık yapan Peter Mandelson ise İşçi Partisi'ndeki Corbyn karşıtlarını, kendilerini uzun bir mücadelenin beklediği yolunda uyardı. Mandelson, "Partisini iktidara taşıyamayacağı anlaşılana kadar kimse Corbyn'in yerine geçmeyecek" dedi.

Mandelson böylece Mayıs 2016'da yapılacak bölgesel ve yerel seçimlerin önemine işaret etti.

Corbyn ise bugün yaptığı konuşmada İşçi Partisi'nin önümüzdeki yıl Galler ve İskoçya'da yapılacak bölgesel seçimler ile Londra ve Bristol'da yapılacak yerel seçimleri kazanacağını söyledi.