BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Hac'da ölenlerin sayısı 4 bin 173 mü? Bomba iddia!

Suudi Arabistan'da Kurban Bayramı'nın birinci günü meydana gelen izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısının 4 bin 173 olduğu yönündeki iddialar ortalığı karıştırdı.

Abone ol

Suudi Arabistan'da geçtiğimiz Perşembe günü meydana gelen izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısının 4 bin 173'e yükseldiği iddiaları ortalığı karıştırdı. Son dakika haberlerine göre, ölü sayısı ile ilgili çarpıcı rakam İran'dan gelmişti.

Alam News haber sitesinin Sağlık Bakanığı'nın internet sitesine dayandırdığı son bilgi bir anda ortalığı karıştırdı. Faciada ölenlerin sayısı en son 769 olarak açıklanmıştı. 

SUUDİ ARABİSTAN YALANLADI!

İran merkezli El Alem'in, Hac'da geçen hafta meydana gelen izdiham faciasında ölü sayısının 4179 kişinin yaşamını yitirdiği yönündeki haberine Suudi Arabistan'dan yalanlama geldi. El Alem, Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı'na ait olduğunu öne sürdüğü bir internet sitesinin ekran görüntüsünü paylaşmış ve krallıktan resmi açıklama geldiğini iddia etmişti.

Twitter'dan açıklama yapan Suudi yetkililer, sitenin haberinin doğru olmadığını duyurdu. El Alem, haberinde, "Suudi Sağlık Bakanlığı, facianın nedeninin aşırı sıcak ve birbirini iten hacıların boğulması olduğunu açıkladı" ifadesi yer almıştı.

ÇARPICI İDDİA İRAN'DAN GELMİŞTİ

İran Hac ve Ziyaret Kurumu Başkanı Evhedi, "Mina'daki izdihamda ölen hacı sayısının en az 4 bin 700 kişi olduğunu düşünüyoruz. Halen 21 TIR'da en az 3 bin ceset tahliye ve teşhis için bekliyor" demişti.

suudiler-açikladi-hacda-4-bin-173-kişi-öldü.jpg

İran televizyonu IRINN'e konuşan İran Hac ve Ziyaret Kurumu Başkanı Evhedi, Mina'daki izdihamda hayatını kaybeden İranlıların sayısının 228'e yükseldiğini söyledi. Evhedi, "Akıbetleri hakkında bilgi alınamayan İranlı sayısı 248 kişi. Ölü sayısının artmasından endişeleniyoruz" diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Emir Hüseyin Abdullahiyan, ölenlerin definleri için Suudi Arabistan'da toprağa verilecek açıklamalarına karşı "Buna kesinlikle karşıyız. Hiçbir surette Suudi Arabistan'a böyle bir izni vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu. Kurban Bayramı'nın ilk günü Mina'da yaşanan izdiham sonucunda Suudi yetkililere göre, 169 İranlının da aralarında olduğu 769 kişi hayatını kaybetmiş ve 934 kişi yaralanmıştı.

suudiler-açikladi-hacda-4-bin-173-kişi-öldü.20150929162556.jpg

PAKİSTAN'DAN HAC İDDİASI

Öte yandan, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in, kazada hayatını kaybeden ve yaralanan Pakistanlı hacıların işlemlerini koordine etmesi için görevlendirdiği iktidardaki Pakistan Müslüman Ligi-Navaz Partisi Milletvekili Dr. Tarık Fazıl Çodiri, son duruma ilişkin başkent İslamabad'da basın toplantısı düzenledi.

Çodiri, hükümetin, hacdaki izdihamda hayatını kaybedenlerin yakınları için yardım paketi hazırladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Suudi yetkililer kazada hayatını kaybeden bin 100 kişinin fotoğrafını kimlik tespiti sürecinin gerçekleştirilmesi için Cidde'deki yabancı misyonlara dağıttı. Bu fotoğraflar Pakistan'ın Cidde'deki konsolosluğunda da mevcut. Son olarak kazada hayatını kaybeden Pakisanlı hacı sayısı ise 40'a yükseldi. 63 Pakistanlı hacı ise kazanın ardından halen kayıp durumdadır. 228'i ise bulunarak aileleri ile görüşmeleri sağlanmıştır. 35 Pakistanlı hacının ise Mekke ve Cidde'deki farklı hastanelerde tedavileri sürüyor. Hükümet olarak, kazada hayatını kaybeden ve yaralanan hacı yakınlarına 2 bin ila 5 bin dolar arasında yardımda bulunacağız."

suudiler-açikladi-hacda-4-bin-173-kişi-öldü.20150929162615.jpg

HİNDİSTAN DA BENZER BİR AÇIKLAMA YAPTI

Çodiri'nin bu açıklaması ile aynı minvalde Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj'da resmi Twitter hesabından daha önce yaptığı açıklamada "Suudi yetkililer, Hac'daki izdihamda hayatını kaybeden bin 90 hacının fotoğrafını yayınladı" ifadesini kullanmıştı.

Kurban Bayramı'nın ilk günü Mina'da yaşanan izdiham sonucunda Suudi yetkililere göre, 169 İranlının da aralarında olduğu 769 kişi hayatını kaybetmiş ve 934 kişi yaralanmıştı.