BIST 9.680
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.474,36
HABER /  GÜNCEL

İngiltere Büyükelcisi PKK-PYD ilişkisini açıkladı

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Suriye ve PYD konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

PYD ve YPG’nin PKK’yla bağlantısının farkında olduklarının altını çizen Moore, “Böyle bir bağlantının olma ihtimalini reddetmek aptal bir davranış olur” dedi.

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore Suriye krizine ilişkin Milliyet'ten Serpil Çevikcan'a konuştu.

‘PYD’NİN BÜTÜN OFİSLERİNDE ÖCALAN POSTERLERİ AÇIK'

- Birleşik Krallık PKK’yla mücadelede Türkiye’nin en iyi ortağı. PKK’ya, Birleşik Krallık’ta serbest hareket edememesi ve finansman temin edememesi için ciddi operasyonlar gerçekleştiriyoruz. Tabii ki biz PYD ve YPG’nin yapısı konusunda naif değiliz veya tamamiyle gözümüz kapalı değil. Ve bu grupların PKK ile birtakım bağlantıları olduğunu biz de farkediyoruz. Zaten böyle bir bağlantının var olması ihtimalini reddetmek biraz aptal bir davranış olur diye düşünüyorum. Çünkü YPG’nin ve PYD’nin herhangi bir ofisine, işyerine gitseniz onların duvarlarında Abdullah Öcalan’ın fotoğrafını görüyorsunuz.

PYD VE PYG SURİYE'NİN BİR GERÇEĞİ

Ve biz de dost ve müttefik olan Türk meslektaşlarımızla hep dürüst olduk. Kendilerine diyoruz ki nihayetinde PYD ve YPG Suriye’nin bir gerçeği. Dolayısıyla biz bu gerçek yokmuş gibi davranamayız. Suriye’de gerçekten önemli bir rol de oynadıklarını düşünüyoruz; özellikle DAEŞ’le mücadele konusunda. Bunlar Suriye’nin gerçekleri, gözardı etmemiz mümkün değil. Ama naif değiliz. Dışişleri Bakanımızın da kısa süre önce açıkladığı gibi, biz YPG’nin Rusya ile temasının da farkındayız ve bu bizi çok rahatsız ediyor.

RUSYA-PYD KOORDİNASYONU AÇIK

-Buradaki kanıt ifadesi mahkemede sunulacak bir kanıt gibi algılanmamalı. Ama çok açık olan bazı gelişmeler var. Mesela YPG Afrin’den ilerlemeye başladığında özellikle Türkiye’nin, bizim ve diğer ülkelerin desteklediği ılımlı muhalif güçlere karşı ilerleme gerçekleştirmeye başladığında kendilerine Rusya uçakları tarafından hava koruması sağlandı ve YPG’nin ilerleyişinin hemen önündeki muhalif gruplar Rus uçakları tarafından bombalandı. Bu çok açık bir koordinasyonun olduğunu gösteriyor. Bu nedenle Türkiye haklı. Cenevre’de yapılacak olan müzakerelerde YPG, muhalifleri temsil eden delegasyonda bulunamaz. YPG muhalif güçlerin bir parçası değil. Ama tabii ki barış süreci ilerledikçe Suriyeli Kürt halkın da bu barış sürecinde temsil edilmesi gerektiğini hepimiz kabul ediyoruz. Fakat bu gruplar Suriye’de bir faktör ve Türk dostlarımıza onlarla (PYD) muhatap olmuyormuşuz gibi davranmıyoruz.

ABD HASSASİYETİ BİLİYOR

-Dürüst olmak gerekirse bu büyütülmemesi gereken bir konu, abartılmamalı. ABD’nin de PYD/YPG konusunda naif olmadığını, gerçek olmayan bir yanılsamaya sahip olduklarını zannetmiyorum. Türkiye’nin hassasiyetini bildiklerine inanıyorum. ABD’nin de PYD/YPG’ye yaklaşımındaki güdünün bizimkiyle aynı olduğunu düşünüyorum. Bu grubun Suriye’nin bir gerçeği olduğu ve dikkate alınmaları gerektiğini düşündükleri fikrindeyim.