BIST 9.677
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.502,93
HABER /  DÜNYA

İngiltere AB'den kaçıyor

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın Avrupa Birliği referandumunda ülkesinin birlikten ayrılması yönünde kampanya yürüteceği bildirildi.

Abone ol

İngiliz yayın kurumu BBC'nin haberinde, Muhafazakar Partili Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın 23 Haziran'da yapılacak AB referandumunda İngiltere'nin birlikten ayrılması yönünde kampanya yürüteceği ifade edildi.

Johnson'ın konuya ilişkin resmi açıklaması bekleniyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, bu sabah katıldığı bir televizyon programında Johnson'ı işaret ederek, "Nigel Farage (Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi lideri) George Galloway (Respect Partisi lideri) ile kol kola durmak ve karanlığa atlamak ülkemiz için yanlış adım olur" ifadesini kullanmıştı.

BBC sabah saatlerinde, Muhafazakar Parti'nin Londra Belediye Başkanlığı adayı Zac Goldsmith'in de AB referandumunda Birleşik Krallık'ın üyelikten ayrılması yönünde oy kullanacağını bildirmişti.

Çalışma ve Emeklilik Bakanı Iain Duncan Smith ise İngiltere'nin AB üyesi olarak kalmasının, ülkesini Paris'tekine benzer terör saldırılarına açık hale getirebileceğini söyledi.

Smith, "Bu açık sınır politikası ülkeye gelen insanları incelememize, gerekli kontrolü yapmamıza imkan sağlamıyor. Paris'te uzun süre saldırıları planlamak ve gerçekleştirmek için uğraşanların neler yaptığını gördük" dedi.

Çalışma ve Emeklilik Bakanı Iain Duncan Smith ve Adalet Bakanı Michael Gove'ın dahil olmak üzere kabinede altı bakanının AB üyeliğinin sonlandırılması yönünde oy kullanması bekleniyor.

Öte yandan Başbakan Cameron, 23 bakanın kendisini AB üyeliğinin devam ettirilmesi konusunda desteklediğini kaydetti.

23 Haziran'da yapılacak olan AB referandumda halka "Birleşik Krallık AB'nin üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı" sorusu yöneltilecek.

Birleşik Krallık İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşuyor.

AB ile varılan anlaşmayla İngiltere'nin birlik içinde "özel statü" elde ettiğini söyleyen Cameron, üyeliğin devamından yana kampanya yürütecek.